nieuws

Groen licht Collectiegebouw Boijmans

Architectuur

De bouw van het omstreden nieuwe collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam kan doorgaan. Wel moet de gemeente het bestemmingsplan op enkele punten aanpassen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald na bezwaar tegen de plannen van onder andere het Erasmus Medisch Centrum.

Groen licht Collectiegebouw Boijmans

Het ziekenhuis maakte zich vooral zorgen over de reflecterende gevel van het collectiegebouw. Patiënten van de tegenovergelegen psychiatrische kliniek zouden onnodig geprikkeld kunnen worden door de weerspiegeling van hun eigen gebouw. In het bestemmingsplan had Rotterdam weliswaar een voorschrift opgenomen dat onaanvaardbare weerspiegeling verbiedt, maar dat voorschrift gaat de Raad van State niet ver genoeg. Zij heeft daarom een uitgebreidere variant opgesteld.

Verder vindt de Raad dat het bestemmingsplan zo moet worden aangepast dat het dakterras van het collectiegebouw maximaal 450 vierkante meter mag worden. Nu biedt het bestemmingsplan onbedoeld de mogelijkheid een terras van drieduizend vierkante meter aan te leggen.

Afgewezen

Bezwaren van Erfgoedvereniging Bond Heemschut en Vrienden van het Park Stichting werden door de Raad van State afgewezen. Zij vinden dat het gebouw de cultuurhistorische waarden van het Museumpark zal aantasten. Met de bouw van het opvallende kunstdepot, dat door architectenbureau MVRDV is ontworpen en inmiddels de bijnaam de Bloempot heeft, is een bedrag gemoeid van ruim 50 miljoen euro. Eind volgend jaar moet het klaar zijn.

bron: Cobouw 

 Teruglezen: Over de komst van het collectiegebouw is al veel discussie geweest 

Reageer op dit artikel