nieuws

DP6 wint met consortium Zenzo/Lithos opdracht Huis van Leusden

Architectuur

Team Zenzo Maatschappelijk Vastgoed/Lithos/DP6 heeft de opdracht van de gemeente Leusden voor Huis van Leusden in de wacht gesleept. De opdracht bestaat uit een gebouw met kantoren, zorgappartementen, koopappartementen en een ondergrondse parkeergarage.

DP6 wint met consortium Zenzo/Lithos opdracht Huis van Leusden

Het gebouw zorgt voor ontmoeting en verbindt mensen, en is daarom ontworpen als één gebouw in kleur en materiaal. Om aan te sluiten op de omgeving is binnen het volume kleinschaligheid aangebracht, daar waar het aansluit bij het dorpse karakter van Leusden. Aan de zijde van winkelcentrum Hamershof wordt het gebouw geleed in panden en komen de kapvormige daken uit de omgeving terug. De noordzijde heeft een wat statiger karakter en tilt op een eigenwijze manier de hoek op.

Huis van Leusden_DP6 

Onder het genereuze overstek bevindt zich de entree voor medewerkers en raadsleden en is het publieke deel van het Huis van Leusden goed zichtbaar in de transparante plint. De hoofd- en tevens publieksentree aan het plein wordt door een grote luifel benadrukt, die al vanaf de hoek wordt ingezet.

De raad- en trouwzaal is ligt in het hart van het gebouw. Het dak van de raadzaal is opgetild, grote daklichten voorzien de zaal en ruimtes ernaast van daglicht. De begane grond van het nieuwe gebouw moet een ontmoetingsplek worden, waar inwoners terecht kunnen met vragen over zorg, welzijn, opvoeden, opgroeien, onderwijs en gemeentelijke zaken. Larikslaan 2, Voila en de gemeente krijgen er gezamenlijk een plek. Ook is het de bedoeling dat er een ‘eet-/werkcafe’ komt waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werken.

Bijzonder aan het project is dat in samenwerking met de Woningstichting Leusden en Abrona een deel van de woningen bestemd wordt als zorgwoningen. De (zorg-)appartementen, die als onderdeel van het geheel, maar met een eigen identiteit in het gebouw zijn opgenomen, bevinden zich op de verdiepingen boven de plint. De parkeerplekken voor de appartementen bevinden zich onder maaiveldniveau. Hier heeft het consortium voorgesteld de bestaande kelder her te gebruiken, een duurzame en praktische oplossing.

Binnen het project worden eveneens een aantal koopappartementen gerealiseerd. Het winnende plan is energieneutraal en heeft een hoge duurzaamheidsscore (GPR 9,0 op een schaal van 1–10). De verwachting is dat de opdracht medio augustus 2016 definitief gegund zal worden.

Reageer op dit artikel