nieuws

Appartementencomplex Carboon Groningen in de maak

Architectuur

Team 4 Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor het nieuw te bouwen Carboon in Groningen. Het complex bestaat uit 148 appartementen in de sociale sector en commerciele functies (kantoor, horeca en zorg-dienstverlening) op de begane grond verdeeld over vier blokken. Deze week is de intentieovereenkost getekend.

Appartementencomplex Carboon Groningen in de maak

300 miljoen jaar geleden was Europa grotendeels bedekt met moeras. Hieruit ontstond steenkool, de naam Carboon verwijst hiernaar. Daarnaast bevindt de locatie zich naast het (oranje) gebouw Hete Kolen en was het terrein vroeger de kolenopslagplaats voor de oude energiecentrale.

 Carboon Appartementencomplex Europapark Groningen 

Kolenmuur

Grenzend aan de locatie wordt door de gemeente een nieuw openbaar park aangelegd. Twee van de vier appartementencomplexen zijn letterlijk dóór de karakteristieke kolenmuur heen ontworpen, waardoor de kade van het Winschoterdiep integraal onderdeel is van het plan. De gevels van het gebouw worden gemaakt van zwarte metselstenen in een glimmende en matte variant dat in een reliëf wordt opgemetseld. De oranje balkons symboliseren de gloeiende delen en verwijzen naar het naastgelegen, oranje gebouw Hete Kolen, een eerdere ontwikkeling van m2o5 en Lefier.

Carboon Appartementencomplex Europapark Groningen

Carboon Appartementencomplex Europapark Groningen

De totale oppervlakte van de vier gebouwen is ca. 15.650 m2. Hiervan zal circa 1700 m2 met commerciële functies ingevuld worden. De oppervlakte van de 148 appartementen variëren tussen de 70, 58 en 53 m2. Ook worden de gebouwen aardbevingsbestendig gebouwd.

Warmtestad

Carboon wordt na Hete Kolen als tweede grote ontwikkeling aangesloten op het collectieve Warmte Koude Opslag (WKO) systeem van WarmteStad. Hiermee worden de gebouwen zonder aardgas verwarmd. WarmteStad is samenwerking tussen de gemeente Groningen en het Waterbedrijf. 

 Carboon Appartementencomplex Europapark Groningen 

Europapark

Op een gebied van 43 hectare verrijst aan de zuidoostkant van Groningen het Europapark, een nieuwe wijk. In vier deelgebieden biedt het Europapark mogelijkheden voor wonen, werken, sport en ontspanning.

Op 13 juli 2016 heeft Lefier samen met m2o5 Real Estate een intentieovereenkomst getekend voor deze ontwikkeling. m2o5 Real Estate zal de appartementen turnkey (gebruiksklaar) leveren aan de Lefier. De geplande bouw van Carboon start in het eerste kwartaal van 2017 en de gebouwen worden in het derde kwartaal van 2018 in gebruik genomen.  

Reageer op dit artikel