nieuws

ZigZagCity zet Hoogkwartier Rotterdam in de schijnwerpers

Architectuur

Van donderdag 16 tot en met zondag 26 juni 2016 keert ZigZagCity het Hoogkwartier in Rotterdam binnenstebuiten. Architecten en kunstenaars leggen dan samen met de lokale ondernemers de potenties van de stedelijke omgeving bloot.

ZigZagCity zet Hoogkwartier Rotterdam in de schijnwerpers

Het Hoogkwartier is een buurt vol drukke cafés, winkels, garages, tennisbanen, een kunstinstelling, hotel en veilinghuis. De wederopbouw van Rotterdam wordt, in dit onbekende deel in het centrum van Rotterdam, gekenmerkt door een bijzondere stedenbouwkundige structuur met expeditiestraten die dwars door de bouwblokken lopen. Tijdens ZigZagCity vormen deze expeditiestraten een alternatieve route met installaties, dansvoorstellingen, filmvertoningen, rondleiding en exposities die het Hoogkwartier in de spotlights zet. 

ZigZagTravel

De ZigZagCity-ontdekkingstocht begint in het Industriegebouw, een bedrijfsverzamel-complex uit 1951 naar ontwerp van de architecten Maaskant en Van Tijen. In dit wederopbouwmonument aan de Goudsesingel 64 bevindt zich reisbureau ZigZagTravel met ietwat curieuze reisleidsters van Post-Modern. Zij stippelen op verzoek een mooie route voor je uit met verrassende ontmoetingen en onverwachte interventies.

Sculptuur

Speciaal voor ZigZagCity is het Kroatische collectief Numen/For Use naar Rotterdam overgekomen. In het Hoogkwartier maken zij de interventie Tape, een ruimtelijk sculptuur die volledig bestaat uit plakband. Uit dit eendimensionale materiaal hebben ze een driedimensionale constructie gecreëerd. Tussen de hoge kolommen van een woongebouw is daarmee een indrukwekkende sterke structuur toegevoegd.

POST-OFFICE ontwierp paviljoen S-JH13
POST-OFFICE ontwierp paviljoen S-JH13 dat de achtergrond vormt van de straatfeesten tijdens ZigZagCity

Film

AFFR en Stadsarchief Rotterdam veranderen tijdens twee zomeravonden de expeditiestraat van het Industriegebouw in een grote openluchtbioscoop. Met spraakmakende films rondom het thema wederopbouw en de toekomst van de stad. Vrijdag 24 juni begint de avond met de documentaire over de Rotterdamse architect Huig Maaskant, ontwerper van onder meer het Industriegebouw, de Euromast en Hilton Rotterdam. Aansluitend draait The Infinite Happiness, een film over het ‘collectieve’ geluk in het 8 House van architect Bjarke Ingles. Zaterdag 25 juni is een avond met film en muziek. De band Half Way Station begeleidt een vooroorlogse film over de Hoogstraat. Na een muzikale toegift, toont de musicalfilm Cherry Town het Sovjetgeluk én de corruptie in een naoorlogse modelwijk in Moskou.

Kunst

ZigZagCity programmeert in de voormalige conciërgewoningen van het Industriegebouw de bijzondere expositie ‘De Achterkant van Maaskant’. Zes kunstenaars tonen hun werk in relatie tot het markante gebouw van architect Maaskant. Samen vormen zij de appartementen om tot een eenmalige expositieruimte. Met werk van Hans Wilschut, Caroline Bijvoet, Arianne van der Gaag, Machteld van Joolingen, Florine van Rees en Lie van der Werff.

Straatfeest

Borrelen, dineren, dansen en optredens bijwonen, bij Café Cultura (in de expeditiestraat achter het cafe) kan dit allemaal. POST-OFFICE ontwierp paviljoen S-JH13 waarbinnen de dansworkshops, diners en muziekavonden plaatsvinden. 

Meer informatie en alle programmaonderdelen zijn te vinden op www.zigzagcity.nl en facebook/zigzagcity010 

Reageer op dit artikel