nieuws

Winnaar Heuvelinkprijs 2016

Architectuur

De tweejaarlijkse Heuvelinkprijs, de Arnhemse architectuurprijs voor het beste nieuwe gebouw, is uitgereikt aan de uitbreiding van Brasserie De Boerderij in stadspark Sonsbeek, een ontwerp van NEXIT Architecten in opdracht van de Gemeente Arnhem, De OV-Terminal ontworpen door UNStudio in opdracht van de Gemeente Arnhem en Prorail is winnaar van de publieksprijs.

De uitbreiding van Brasserie De Boerderij wordt in het juryrapport geroemd als ‘een architectonisch juwelendoosje, dat zich gaandeweg ontvouwt. De zorgvuldige relatie met het park en de verbinding met het monument hebben een intelligent en ontspannen gebouw van hoge kwaliteit opgeleverd. Met vakmanschap en tomeloze energie is een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht naar grote hoogte gebracht’.

Arnhem Centraal door UNStudio werd tweede maar werd wel door het publiek geselecteerd als mooiste. 

De OV-Terminal van UNStudio, vooraf de onbetwiste favoriet, eindigde op de tweede plaats. Daarmee maakte de vakjury ‘een eigenzinnige keuze’, aldus Robin Hartogh Heijs, voorzitter van de Nacht van de Architectuur, het evenement waarop de prijs is uitgereikt. Deze sloot echter wel aan bij de boodschap van architectuurcriticus Kirsten Hannema, die tijdens de Nacht van de Architectuur een pleidooi hield voor de nieuwe generatie architecten die geen grootse iconische gebaren meer maakt, maar juist met strategische ingrepen van toegevoegde waarde wil zijn.

Architectuurcentrum CASA organiseerde dit voorjaar voor de vijfde keer de Heuvelinkprijs. Deze is vernoemd naar Arnhems befaamde stadsbouwmeester en is in de jaren negentig in het leven geroepen door de gemeente Arnhem en dagblad De Gelderlander om de aandacht voor lokale architectuur te stimuleren. Voor deze editie konden Arnhemse bouwprojecten worden voorgedragen die in de periode 2014-2015 zijn opgeleverd. De shortlist bestond naast de genoemde winnaars van de jury- en publieksprijs uit:

– De Blauwe Weide ontworpen door 01-10 Architecten in opdracht van Vivare
– De Transformatie ontworpen door K3 Architectuur en Han van Zwieten Architecten in opdracht van Volkshuisvesting Arnhem en KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling
– MFC Omnibus ontworpen door Architectuurstudio HH in opdracht van de Gemeente Arnhem
– Pathé Arnhem ontworpen door Powerhouse Company in opdracht van Pathé Theatres
– Sint Martenshof ontworpen door NEXIT Architecten in opdracht van de Kopersvereniging Sint Martenshof

Reageer op dit artikel