nieuws

Winnaar Haags KJ-plein bekend

Architectuur

Team KJ-plein heeft naar het oordeel van de beoordelingscommissie het winnend ontwerp voor het gebouw en Koningin Julianaplein gemaakt. Team KJ-plein, bestaat uit het TBI bedrijf SYNCHROON, Amvest, Powerhouse Company, DELVA Landscape Architecture, Skonk, Metabollic en IMD.

Winnaar Haags KJ-plein bekend

Het ontwerp bestaat uit een U-vormig gebouw met twee 90-meter hoge torens. Op het plein zelf komt een paviljoen en veel groen. In het gebouw komen ongeveerd 350 woningen. Daarvan is de helft huur en hiervan zijn vijftig woningen voor de sociale verhuur bestemd. Verder komt er een ruim 2000 m2 groot congrescentrum en komen er winkels en horeca.

Powerhouse KJ-Plein Den Haag 

Lange voorgeschiedenis

De ontwikkeling van het Koningin Julianaplein kent een lange voorgeschiedenis. De gemeenteraad stelde ruim tien jaar geleden samen met de NS en Babylon het masterplan Den Haag Nieuw Centraal vast. Er waren onder meer plannen voor een groot M-vormig gebouw, een ontwerp van Rem Koolhaas. Door de crisis sneuvelde dit plan. Eind 2014 presenteerde wethouder Revis een gebouw in de vorm van een U (van bovenaf gezien). Dit leidde tot verzet in de omgeving en in de gemeenteraad. De bewoners van New Babylon vreesden dat hun uitzicht zou worden belemmerd. Het huidige ontwerp van Team KJ-plein voor het plein voor het station is het sluitstuk van deze herontwikkeling.

Powerhouse KJ-Plein Den Haag 

Beoordelingscommissie

Het stadsbestuur heeft vorig jaar de precieze uitgangspunten voor dat gebouw op papier gezet. Drie ontwikkelaars – Provast, Synchroon en Volker Wessels – wilden op basis daarvan aan de slag in het gebied. Een beoordelingscommissie boog zich vervolgens over die ontwerpen. Het plan van Ontwikkelaar Synchroon met Team KJ-plein heeft volgens die commissie het winnende ontwerp gemaakt.

‘De architectuur heeft iets ‘Haags’, een combinatie van een stevig gebaar, elegantie en een chique uitstraling. Het gevelbeeld maakt in compositie, kleur- en materiaalgebruik een genuanceerde overgang van de architectuurwereld van New Babylon en omgeving naar Nieuw Centrum en de historische binnenstad. De golvende stadshal op de begane grond, de ‘vallei’, inclusief de collectieve tuin op de zevende verdieping, tussen de torens, zijn als collectieve ruimtes interessante, genereuze gebaren,’ aldus die commissie.

Twee weken voor bezwaar

De partijen die zijn afgevallen hebben nu nog twee weken om bezwaar te maken. Daarna volgt ook een uitgebreide presentatie van de plannen voor ondernemers en bewoners.

In de zomer van 2017, ná oplevering van de ondergrondse fietsenstalling, wordt er gestart met de realisatie van de bovenbouw. Tijdens de bouw blijft de fietsenstalling in gebruik. De verwachting is dat het gebouw begin 2019 wordt opgeleverd.

Bron: Gemeente Den Haag/Omroep West

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels