nieuws

Pitch Transformatieplein: Planetenbaan 100 Maarssenbroek

Architectuur

Wat doe je met een leegstaand kantoorgebouw van 2.400 m2 dat op een plek staat waar je zelfs met de grootste fantasie geen woonfunctie kan zien? Misschien is het tijd voor een ander kantoorconcept, zo bleek bij de pitch op een kantoorpand in Maarssenbroek.

Pitch Transformatieplein: Planetenbaan 100 Maarssenbroek

Zoals het pand aan de Planetenbaan in Maarssenbroek staat er in heel Nederland wel duizenden. Een typisch jaren-tachtig kantoorpand in een kantorenpark waar de leegstand als een hardnekkig virus gebouw na gebouw besmet. De gemeente Stichtse Vecht zit al jaren met het kantorenpark in de maag. De leegstand tikt de 80 procent aan, en door de ligging langs de Zuilense Ring, ver van voorzieningen en openbaar vervoer, is het verre van een aantrekkelijke woonlocatie.

Wilco Meenhorst van JHK Architecten heeft ervaring genoeg met transformatie. ‘En meestal is het een feest, waarbij je allerlei elementen kunt ontdekken die in het gebouw opgesloten zitten.’ Maar bij dit gebouw vallen vooral de nadelen op. ‘We vroegen ons af waarvoor het geschikt zou kunnen zijn, maar qua constructie is het weinig flexibel, met dragende gevels en een verdiepingshoogte die nog maar net binnen het bouwbesluit past. En de ligging en omgeving werken ook niet mee. Verschillende functies als wonen, onderwijs, zorg of zelfs de huisvesting van asielzoekers vielen al snel af. We kwamen tot de conclusie: het is gewoon een kantoor, en dat kan het ook alleen maar zijn.’

Maar Meehorst moest wat anders bedenken, want als traditioneel kantoor loopt het niet. Hij omarmt daarom een nieuw concept: na het nieuwe werken komt het diepe werken. ‘Nu is alle nieuwe kantoorruimte vooral gericht op integratie en samenwerking, maar er is een tegenbeweging gaande. In sommige beroepen hebben mensen meer rust en concentratie nodig. Dus niet flex, maar maximaal gefocust. Dan kan je denken aan breinwerkers: wetenschappers, uitvinders en onderzoekers. Daar kunnen we dit gebouw eenvoudig geschikt voor maken door het parkeerterrein om te vormen tot een groene omgeving, een overgangszone in het gebouw te maken en op de verdiepingen afzonderlijke, afsluitbare ruimtes zonder wifi.’

Meehorst erkent dat zijn oplossing geen soelaas biedt voor de rest van het terrein. ‘Deze bestemming kent helaas geen spin-off naar de omgeving. Maar dit gebouw is nu eenmaal wat het is.’

Bron: Vastgoedmarkt/Michiel Maas

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels