nieuws

Pitch Transformatieplein: Hang 5-6 Rotterdam

Architectuur

Een kantoorgebouw uit de Rotterdamse wederopbouw kan getransformeerd worden tot appartementen. Maar is sloop gevolgd door nieuwbouw niet gewoon een betere optie? Of moet er misschien gewacht worden met een nieuwe bestemming?

Pitch Transformatieplein: Hang 5-6 Rotterdam

Hang 5-6 staat midden in het centrum van Rotterdam. Het kantoorpand is gebouwd in 1947 en in de jaren zeventig voorzien van een nieuwe, zwartgrijze gevel. Het pand staat volgens eigenaar Van Herk Groep al zo’n vijf jaar leeg.

Frank Morel, architect bij EGM, ziet in de eerste pitch wel mogelijkheden voor het gebouw. ‘De kracht zit in de locatie. Het is hier hartje centrum, met station Blaak even verderop en de Markthal pal om de hoek. Maar de Hang ligt net in de luwte.’

In de huidige vorm zijn er met het gebouw weinig mogelijkheden. ‘Het probleem is de liftkern van het gebouw. Die ligt aan de zijkant, waardoor het te lastig is om de verdiepingen zodanig in te delen dat er ramen aan beide zijden van het gebouw in ieder appartement zijn. Ons voorstel is dan ook om die kern te verplaatsen naar het midden van het gebouw.’

Ook wil EGM de waarde maximaliseren door het gebouw te verhogen. ‘Op deze locatie in Rotterdam geldt een maximale bouwhoogte van 35 meter. Wanneer we optoppen tot die hoogte, kunnen er zes woonlagen bij.’

De pitch van Heart/Heart met Jeroen Hoorn kon geen groter contrast zijn. In tegenstelling tot het uitgewerkte plan van EGM vraagt Hoorn zich openlijk af of er überhaupt wel een nieuwe, definitieve bestemming moet komen. ‘De functie kan ook tijdelijk zijn. Het gebied rondom de Markthal is enorm in beweging. Er zijn al veel plannen voor appartementen in de directe omgeving. Het winkelgebied rond de Hoogstraat verschraalt, en kan over een paar jaar een heel andere dynamiek krijgen.’

Bovendien is het maar de vraag of de straat wel zo luw zal blijven: voor de deur van Hang 5-6 zou binnenkort RIF010 kunnen starten. Met dit plan voor een surfparadijs met golfslaginstallatie in de gracht voor het gebouw staat het pand niet bepaald meer in de luwte. Daarom lijkt Hoorn een tijdelijke invulling met speelse elementen, zoals een jazzclub of een surfbar beter op zijn plaats, in plaats van een heel nieuwe, definitieve bestemming. ‘Je zou je moeten afvragen: is dit echt noodzakelijk om nu te doen?’

Reageer op dit artikel