nieuws

Pitch Transformatieplein: Bonifatiuskerk Dordrecht

Architectuur

Niet alleen leegstaande kantoren leveren gemeenten hoofdbrekens op, ook het leegstaande kerkelijk vastgoed kan een punt van zorg zijn. De Bonifatiuskerk in Dordrecht heeft al een huurder, maar de gemeente wil het pand van de hand doen.

Pitch Transformatieplein: Bonifatiuskerk Dordrecht

De monumentale waterstaatskerk uit 1823 heeft een neoclassicistische stijl en is al sinds de jaren zeventig niet meer in gebruik voor erediensten. Lange tijd fungeerde het als poppodium, maar het is sinds een paar jaar in gebruik als christelijk jongerencentrum. Die functie moet het houden, maar de gemeente, de eigenaar van het pand, wil de exploitatie niet langer voor zijn rekening nemen. Het liefst zet de gemeente het gebouw als aantrekkelijk object in de markt, zodat er niet opnieuw een probleem ontstaat als de huidige verhuurder vertrekt.

Dat het gebouw al een huurder heeft is beslist niet negatief, vindt architect Arjan Petersen van Van Aken Architecten. ‘De Italiaanse architect Aldo Rossi zei ooit: ‘Een monument zonder functie is dood’. Dit gebouw staat middenin het maatschappelijk leven van de stad. Het was vroeger het Paradiso van Dordrecht, en is ook nu nog steeds belangrijk.’

Volgens Petersen’s collega Lorenzo Bassani zijn er wel wat aanpassingen nodig om dat hart van de stad beter tot zijn recht te laten komen. De kerk is nu ingebouwd door later toegevoegde zijvleugels, waardoor de ramen van de kerk grotendeels geen functie meer hebben. ‘De loze ruimte tussen de gebouwen moeten we laten verdwijnen en de zijgebouwen moeten beter met de kerk worden verbonden. De kerk moet weer voelbaar worden. Met een subtiele interventie kunnen we een enorme verandering in gang zetten.’

Bassani stelt voor om glas te plaatsen tussen de kerk en de zijgebouwen. Zo ontstaan vanaf de straat aan de voorkant van de kerk zichtlijnen naar de tuin achter het gebouw. Ook het dak van de kerk wordt deels van glas. De kerk blijft dan in de huidige functie, maar de zijgebouwen kunnen ruimte bieden aan de bestaande muziekschool, woningen, een hostel of B&B en een restaurant. Bassani blijft ook realistisch. Beleggers staan immers niet te springen om te investeren in kerkelijk vastgoed, zeker als de functie niet verandert. ‘De kerk blijft het hart, maar de gebouwen ernaast zijn de financiële helpers.’

Erwin Wietses van de stichting Bonfire, die de kerk nu huurt, is gecharmeerd van het plan, maar veel geld heeft de stichting niet. ‘We realiseren ons dat we nu een vriendenprijs betalen aan de gemeente Dordrecht.’

 

Reageer op dit artikel