nieuws

Nominaties Gulden Feniks 2016

Architectuur

De jury van de NRP Gulden Feniks heeft dit jaar uit 83 inzendingen acht projecten genomineerd voor de NRP Gulden Feniksprijzen. In zowel de categorie Renovatie als Transformatie zijn nog drie projecten in de race. In de categorie Gebiedstransformatie zijn twee projecten genomineerd. De genomineerde projecten zijn een bewijs van de grote diversiteit aan bestemmingen die herontwikkeling van bestaand vastgoed te bieden heeft. Op 22 juni worden de winnaars in Amsterdam bekend gemaakt.

Nominaties Gulden Feniks 2016

De genomineerden zijn (in willekeurige volgorde):

Gebiedstransformatie (8 inzendingen)

In de categorie Gebiedstransformatie zijn genomineerd:
– Meyster’s Buiten (Utrecht) door Inbo
– Fort bij Vechten (Bunnik), Jonathan Penne Architecten, WEST8 en Rapp+Rapp
Over deze inzendingen zegt de jury: “De aantrekkelijke architectuur en het uitstekende programma maken dat Meyster’s Buiten waardering verdient. Met Fort bij Vechten is een verborgen erfgoed-parel weer tot leven gewekt. Een project met veel potentie.”

 Meysterbuiten door Inbo Nominatie Gulden Feniks 2016
Meyster’s Buiten in Utrecht door Inbo

Transformatie (33 inzendingen)

De genomineerden zijn
Gemeentehuis Zevenaar (Zevenaar), Inbo
Juryrapport: “de transformatie van de gebouwen van de voormalige tabaksfabriek tot het nieuwe gemeentehuis van Zevenaar is een moedige en originele herbestemming, waarmee de gemeente de monumentale panden voor de gemeenschap heeft behouden.”
– de Timmerfabriek (Schiedam), JHK Architecten
“De Timmerfabriek in Schiedam is een voorbeeld van sublieme renovatie van een wederopbouwmonument, waarbij een betrokken ondernemer een architect heeft gevonden met dezelfde passie.”
– Post 120 (Dordrecht), DAM Partners Architecten
“Post 120 is van een verguisde dissonant een geliefde plek in Dordrecht geworden. Met een briljante ingreep in de gevel heeft de voormalige betonkolos een open uitstraling gekregen.”

Renovatie (42 inzendingen)

Uit een gevarieerd aanbod, nomineerde de jury de projecten
– Bouw van Jou (Deventer), Opzoom Architecten
“In het project Bouw van jou is er een perfecte verdeling geweest tussen regie van het blok en wat je kunt overlaten aan bewoners. Een heel spannend project.”
– Circulaire huisvesting Alliander (Duiven), RAU Architecten
“De transformatie van een oud bedrijventerrein tot de Circulaire huisvesting Alliander is spectaculair. Een showcase voor duurzaam transformeren.”
– Building 026 (Arnhem), V8 Architects
“Building 026 in Arnhem is een moedig project en belangrijk voor de stad. Het transformeren van een bibliotheek tot hoogwaardige kantoorruimte vraagt in het huidige klimaat om lef.”

De bekendmaking van de winnaars is op 22 juni 2016 i n Amsterdam

Reageer op dit artikel