nieuws

Jongerenhospice Xenia wint Hedy d’Ancona-prijs 2016

Architectuur

Xenia, het eerste jongerenhospice van Nederland, wint de Hedy d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur. Deze tweejaarlijkse prijs voor voorbeeldstellende zorggebouwen is een initiatief van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. De jury noemt het ontwerp van MuldervanTussenbroek + VanVeen Architecten een geslaagd voorbeeld van een kleinschalig initiatief dat vernieuwing in de zorg weet te realiseren: ‘Het hospice is een vriendelijk en intiem onderkomen dat ernstig zieke jongeren een plek middenin de samenleving biedt.’

Jongerenhospice Xenia wint Hedy d’Ancona-prijs 2016

Het winnende project is een hospice dat plaats biedt aan zes gasten in de leeftijdscategorie van 16 tot 35 jaar: een primeur in Nederland. Het betreft zorg voor jongeren in de laatste fase van hun ziekte of jongeren met een langdurige behandeling of pijnbestrijding. De wensen van de jongeren speelden een belangrijke rol bij het formuleren van de vereisten voor de hospice. Snel internet was bijvoorbeeld een van de belangrijkste behoeften. Door de situering in de binnenstad van Leiden, waar van oudsher veel studenten en jongeren wonen, leeft het gebouw en sluit het aan op de stad. Exemplarisch hiervoor is dat bewoners van Xenia de aangrenzende kroeg gemakkelijk via de achterdeur kunnen bezoeken. Met de komst van Xenia kreeg een verwaarloosde groene ruimte een nieuwe bestemming, waarmee ook voor de omwonenden een toegevoegde waarde is gecreëerd.

Xena winnaar Hedy dAnconaprijs 2016. Foto Frank Hanswijk 

Xena winnaar Hedy dAnconaprijs 2016. Foto Frank Hanswijk 

De Hedy d’Ancona-prijs wordt sinds 2010 tweejaarlijks uitgereikt aan een voorbeeldige zorgomgeving waarin architectuur, interieur, stedebouw, tuin- of landschapsarchitectuur het
zorgconcept ondersteunt. Met de prijs wil het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie aandacht
vragen voor de mogelijkheden om de omgeving van mensen die zorg ontvangen en verlenen
aanzienlijk te verbeteren, bij alle betrokken partijen: opdrachtgevers, architecten, zorgprofessionals, zorgverzekeraars, overheden, cliënten en het ontwerponderwijs. Opvallend aan deze vierde editie van de prijs is dat het institutionele karakter van zorggebouwen verdwijnt door de vermaatschappelijking van de zorg en de vrijheid die opdrachtgevers hebben om hier vorm aan te geven.

Xena winnaar Hedy dAnconaprijs 2016. Foto Frank Hanswijk

Reageer op dit artikel