nieuws

‘Iedereen wil hetzelfde. Je hoeft dus niet tegenover elkaar te staan’

Architectuur

Waar de circulaire economie voor sommigen nog een vaag begrip is of de jongste in een almaar uitdijende reeks sociale verplichtingen, is het voor Daan Bruggink (ORGA Architects) een manier van leven. Vanaf zijn jeugd was het Brugginks droom om te bouwen als de natuur. Nu die droom door een groeiende groep mensen wordt gedeeld, vormt hij steeds minder een uitzondering en wordt hij steeds meer een voortrekker.

‘Iedereen wil hetzelfde. Je hoeft dus niet tegenover elkaar te staan’

Bruggink sinds kort voorzitter van de adviesgroep nieuwbouw en renovatie van breeam nl. “Ik streef ernaar dat breeam materialen hoger gaat waarderen, zodat de grote bouwers en ontwikkelaars duurzamere materialen gaan gebruiken.

“De grondstof voor een product moet hergroeibaar zijn in de levensduur van dat product”

Bruggink verwacht dat als duurzame materialen beter worden gewaardeerd, ontwikkelaars vanzelf naar boeren op Texel zullen bellen met de vraag of die nog voldoende schapenwol op voorraad hebben voor hun isolatie, met als gevolg dat de biobased productleveranciers gaan upgraden en het gebruik van biobased materialen normaal wordt.

daan Bruggink - Held van de maand juni 

De term ‘circulair’ hangt boven begrippen als duurzaam en ecologisch, in de vorm van twee
gesloten cirkels, bekend van Cradle to Cradle. Het gaat over veel meer dan over materiaal en energie alleen. De technische cirkel bevat de technische, niet-composteerbare materialen, zoals kunststoffen en metalen. De biologische is bekend van termen als biobased, biodegradable en renewable.

“Je hebt de kennis van anderen nodig om op een innovatieve manier te leren bouwen”

Samenwerkingen zijn volgens Bruggink een voorwaarde voor innovatie. “Je hebt de kennis van anderen nodig om op een innovatieve manier te leren bouwen. Daarom ben ik net weer een nieuwe samenwerking aangegaan, met Daniël Vlasveld, een oud-studiegenoot van me die zich heeft gespecialiseerd in passiefbouwen. Wij zijn gefocust op materialen en de passiefbouwers zijn dat op energie. Nu willen we kijken of we beide passies kunnen verenigen tot ecologische passiefbouw. Het mooie is dat we meteen al een groot project hebben binnengehaald
waar we dit kunnen uitproberen.”

Reageer op dit artikel