nieuws

Francine Houben ontwerpt nieuw station Kaohsiung

Architectuur

Francine Houben ontwerpt met haar bureau Mecanoo het nieuwe centraal station van Kaohsiung, de tweede stad van Taiwan. Het station is ontworpen als een gelaagd landschap van vervoersstromen met bovenop een park en een fietspad. De glooiende overkapping strekt zich uit naar de omgeving en voegt groene openbare ruimte toe aan de stad.

Francine Houben ontwerpt nieuw station Kaohsiung

Het nieuwe Kaohsiung Station is de kroon op het omvangrijke Kaohsiung Metropolitan Area Underground Railway Project, dat bestaat uit zeven ondergrondse stations en een spoortunnel van 9,75 km. Het wordt een vervoersknooppunt waar trein, metro, stads- en langeafstandsbus, taxi, fietsers en voetgangers samenkomen. Mecanoo ontwierp een uniek stationsgebied dat veel groene openbare ruimte creëert en de stedenbouwkundige samenhang versterkt.

Francine Houben ontwerpt nieuw station Kaohsiung 

De stationshal is een verzonken plein onder een hemel van ovalen die de sfeervolle verlichting zacht weerkaatsen. Komend vanaf de ondergrondse trein- en metroperrons, ervaren reizigers direct de dynamiek van de stad.

De overkapping van het station verbindt een hotel, kantoren, winkels, restaurants en andere voorzieningen voor reizigers en de lokale gemeenschap. Het koloniale Japanse stationsgebouw dat ooit op de locatie stond, wordt in ere hersteld en omarmd door het daklandschap. Deze samenkomst van oud en nieuw staat symbool voor de toekomstvisie van Kaohsiung als karaktervolle en duurzame stad.

Francine Houben ontwerpt nieuw station Kaohsiung 

Omvang en oplevering

Het project beslaat een gebied van 8,5 hectare en omvat een stationsplein van 13.000 m2, een overkapping van 35.000 m2, hotel van 22.000 m2, commercieel vastgoed van 52,000 m2, en 60.000 m2 landschap.

De werkzaamheden aan het Kaohsiung Metropolitan Area Underground Railway Project en ondergronds station zijn in 2014 begonnen. Station Kaohsiung wordt naar verwachting in 2024 opgeleverd.

Bron: Mecanoo

Reageer op dit artikel