nieuws

Duurzaamheid centraal in ARC16 Architectuur Award

Architectuur

De ARC16 Architectuur Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur.

Duurzaamheid centraal in ARC16 Architectuur Award

Doel van de prijs is duurzaamheid te promoten als integraal onderdeel van het ontwerp. Gezocht wordt naar projecten die innovatief zijn op de terreinen van energie, materialen en techniek, die nieuwe normen zetten voor commercieel vastgoed, woningbouw en publieke voorzieningen of die stedelijke en / of ecologische problemen oplossen.

 ARC15 Architectuur: Vincent van Duysen met TR Residence in Knokke Winnaar ARC15 Architectuur: Vincent van Duysen met TR Residence in Knokke

Toelichting

Duurzaamheid in de architectuur is een hot issue. Doordat geen goede definities bestaan van wat duurzaam is, is het woord uitgehold. Certificering (LEED, BREEAM, GPR en GREENCALC+) probeert daar een antwoord op te geven door duurzaamheid objectief te meten. Opdrachtgevers en beleggers vragen om certificering terwijl architecten dit zien als een bedreiging van de architectuur.

Bij certificering wordt voorbijgegaan aan andere belangrijke aspecten van duurzaamheid. Juist de esthetiek- een ‘onmeetbaar’ gegeven en bij uitstek het terrein van de architect – is bepalend voor de waardering van gebouwen en daarmee voor de wens ze langer te behouden.

Uitgangspunt van ARC16 Architectuur is dat een brede visie op duurzaamheid in de toekomst het onderscheidende vermogen van een architect kan zijn. Werkelijk duurzame gebouwen hebben de creativiteit en innovatieve kracht van architectuur nodig.

Het criterium voor de prijsvraag is dus simpel: het mooiste architectonische gebouw met de hoogste graad van duurzaamheid.

Deelname

Iedere ontwerper, afgestudeerd aan een architectuuropleiding in Nederland en Vlaanderen, kan meedingen naar deze prijs door het insturen van een of meer projecten.

Inzendingen moeten betrekking hebben op gebouwen die zijn opgeleverd tussen 1 augustus 2015 en 31 juli 2016. De inzendingen zijn gelegen in Nederland of Vlaanderen.

Deelnemers kunnen zich tot en met vrijdag 26 augustus 2016 aanmelden op productie.dearchitect.nl/plaatsarc2016.

 

ARC16 – Architectuur Award wordt mede mogelijk gemaakt door GIRA.

 

 

Reageer op dit artikel