nieuws

Drie voorbeelden van circulair wonen

Architectuur

In het juninummer drie voorbeelden van circulair wonen. Een daarvan is de Tiny Tim (Timber Independent Mobilie) door FARO Architecten. De Tiny Tim is een kleine wooneenheid die verplaatsbaar, duurzaam en autarkisch is.

Drie voorbeelden van circulair wonen

Het prototype dat nu klaar is en door studenten wordt bewoond, is een initiatief van Jurgen van der Ploeg van FARO architecten en fotograaf Hans Peter Föllmi die huisvesting voor zijn zoon Dante wilde creëren. Met dit kleine huis kun je duurzaam wonen op plekken waar voorzieningen ontbreken.

 TinyTim-juninummer
Foto: Hans Peter Föllmi

De Tiny Tim meet slechts dertien kubieke meter (tegen de One veertig) en is 2.55 meter breed, zodat ze zonder extra maatregelen over de weg kan worden vervoerd. De netto binnenmaat is 2.23 meter. Toch zijn de initiatiefnemers erin geslaagd binnen deze breedte een verrassend ruim ogende woning te maken. Dat laatste wordt ongetwijfeld veroorzaakt door de nokhoogte van drie meter.

 Loft House I Buiksloterham door Marc Koehler - Foto Filip Dujardin
Foto Filip Durjardin

Loft House I door Marc Koehler Architects in Buiksloterham, Amsterdam

De Buiksloterham is een oude inham in het IJ, die halverwege de negentiende eeuw werd ingedijkt en drooggemaakt en zich daarna ontwikkelde tot bedrijventerrein aan de rand van Amsterdam. Er kwam zware industrie en havengebonden bedrijvigheid. Het nu zwaar vervuilde gebied wordt stukje bij beetje getransformeerd tot een nieuwe stadswijk met uiteindelijk zo’n 4.500 woningen. Het uitgangspunt is de circulaire stad: deze gebiedsontwikkeling in Amsterdam-Noord is een laboratorium voor experimenten met energie en gesloten kringlopen van bouwmaterialen. In de Bosrankstraat zijn kavels uitgegeven waar bewoners zelf kunnen bouwen.

Op één van de hoekkavels staat Loft House 1, ontworpen door het Amsterdamse bureau Marc Koehler Architects. Dit is het eerste in een serie experimentele ‘town houses’ die het bureau momenteel realiseert. Het huis is in prefab houtskeletbouw uitgevoerd, met afgetimmerde I-profielen v n Finnjoist en in de zichtbare vloeren gelamineerde Kerto balken van Metsäwood. De keuze voor houtskeletbouw komt voort uit de noodzaak om op de zelfbouwkavels huizen aan te bieden die gemakkelijk aanpasbaar zijn aan de individuele wensen van de bewoners, om de bouwtijd te verkorten tot zes maanden en de kosten te verlagen.

Spotlight - Circulaire visie van Devla en StudioNinedots
Ruimtelijke en organisatorische uitgangspunten voor een zelflerende, circulaire stad

Laboratorium voor circulariteit, Cityplot Buiksloterham in Amsterdam door studioninedots delva Landscape Architects

Op vijf minuten fietsen van de pont naar Amsterdam-Noord ligt Buiksloterham. Dit binnenstedelijke industriegebied tussen Overhoeks en het ndsm-terrein wordt de komende jaren getransformeerd tot een buurt voor wonen en werken. Begin 2015 tekenden een groot aantal partijen een manifest met de ambitie om van Buiksloterham een ‘living lab’ voor circulaire stadsontwikkeling te maken. Delva Landscape Architects en studionindots zijn vanaf het begin actief betrokken bij dit proces en werken momenteel aan Cityplot Buiksloterham: een levendige stedelijke buurt die ruimte biedt aan diverse gebruikers en functies.

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel