nieuws

Benthem Crouwel wint Museum Arnhem

Architectuur

Uit vijf uitgewerkte visies heeft Museum Arnhem het plan van Benthem Crouwel Architects gekozen. “De helderheid in de visie en de afwisseling tussen kijken naar kunst en naar landschap spreken de jury zeer aan bij Benthem Crouwel. Een strip met losse zalen en verbindende tussenruimtes biedt pauzemomenten, een prettige blik op de beeldentuin en mooie vergezichten, belevenissen die het museum graag ziet.”, aldus het juryrapport.

Benthem Crouwel wint Museum Arnhem

Voor de visie bogen de teams zich over een situatie met een bestaand museumgebouw en uitbreidingen uit verschillende tijden. Het hoogteverschil op de locatie maakt de mogelijkheden van de plek voor Nederland uniek. Daar waar andere visies zich richten op ondergrondse uitbreidingen, koos Benthem Crouwel Architects ervoor bovengronds te bouwen. Het uitzicht is volgens de jury een ‘unique sellingpoint’ dat in de visie maximaal wordt uitgebuit.

  

In de visie wordt een lange strip met drie losse zalen aan de westzijde naast het bestaande museum geplaatst. Grote open zones tussen de zalen bieden een weids uitzicht over het landschap. Een publieke trap loopt over een van deze zones en leidt naar een venster aan het eind van de oost-westelijke as. Tevens kan deze dienst doen als tribune tijdens voorstellingen in de museumtuin.

  

De hoofdentree wordt behouden aan de Utrechtseweg en aangevuld met een toegang bij aan de binnentuin. De koepel vormt het nieuwe entreegebied, het hart en het centrale punt van het gebouw. Vanuit hier zijn de museumroute en de horeca duidelijk en direct bereikbaar zijn. Er is een heldere route die nooit twee keer langs de zelfde plek voert, maar wel mogelijkheid biedt tot shortcuts.

  

Op de plek van de huidige Eschauziervleugel wordt de nieuwe strip geplaatst. De bestaande onderste verdieping zal als fundering worden gebruikt. “De westvleugel van het oorspronkelijke gebouw, waarvan de museumzalen intact blijven, steekt als het ware in het nieuwe gebouw. In de nieuwe ruimte kan je om de oude westvleugel heen lopen, een bijzondere ontmoeting van oude en nieuwe architectuur.”, aldus Benthem Crouwel Architects.

 

Het juryrapport is hier te downloaden. 

Reageer op dit artikel