nieuws

Agendatip: Dag van de Architectuur 2016

Architectuur

Vanaf morgen staat Nederland drie dagen lang in het teken van de architectuur. Van 17 tot en met 19 juni 2016 doen zeventien steden mee aan de Dag van de Architectuur. Bezoekers kunnen kiezen uit een uitgebreid programma van lezingen, debatten, rondleidingen, tentoonstellingen en excursies. Daarnaast zijn veel gebouwen opengesteld voor het publiek.

 

Zaterdag houden Gerrie Andela en Marian de Vries een lezing in het Philips Museum in Eindhoven. Zij gaan respectievelijk in op de geschiedenis van park- en plantsoenaanleg in de stad en de transformaties van de Philipsgebouwen. In de middag kunnen bezoekers zelfstandig of met een gids op pad door de stad om de architectuur in het echt te bewonderen.

In Rotterdam staat aanstaande zaterdag de wederopbouw van de stad centraal. Bezoekers kunnen meer dan dertig bijzondere gebouwen bezoeken in de verschillende gebieden van de stad. Zo zijn er meerdere gebouwen opengesteld rondom de cluster De Doelen, Blijdorp, Hoogkwartier en Timmerhuis.


Blok 0 van de Houthaven in Amsterdam in aanbouw (Beeld: ARCAM) 
Zelfbouwers

Almere staat zaterdag geheel in het teken van Tiny Housing. In de schouwburg krijgen bezoekers een uitgebreid beeld over dit nieuwe concept. De stad nodigt architecten, aannemers en zelfbouwers uit om in discussie te gaan over het innovatieve kleine wonen. Daarnaast worden bezoekers uitgenodigd om tijdens de exposities Tiny Housing Ontdekt en Het Huis van Verzamelingen de nieuwe woonconcepten in het echt te bekijken.

Ook Amsterdam speelt in op de trend van zelfbouwers. Op zaterdag en zondag krijgen bezoekers een kijkje in de keuken van het zelfbouwen en alles wat daarbij komt kijken. Zo vertelt op zaterdag Adri Duivesteijn over de koopregeling ‘Sociale Koop’, waarmee hij in Almere Poort zelfbouw voor iedereen bereikbaar maakte. En op zondag is het Open Huis in veertig projecten in Zeeburgereiland, IJburg, Houthaven, Boreo-eiland en Buiksloterham.


Station Arnhem Centraal in de schijnwerpers tijdens de Dag van de Architectuur (Beeld: Stichting Dag van de Architectuur Arnhem)  Langs het water

In Nijmegen staat de zaterdag in het teken van Thuis aan het Water. In het Bouwlab Nijmegen kunnen bezoekers onder begeleiding van een ervaren architect nadenken over een eigen droomwoning aan het water. Of misschien willen zij juist wel een eigen huis op de dijk aan de Lentse Warande.

De noorderburen spelen die dag in op het net opgeleverde station van Arnhem. Met het thema Bewegen en Verblijven zetten ze het nieuwe stationsgebied in de schijnwerpers. Er zijn verschillende verblijfsexperimenten georganiseerd waar bezoekers actief aan mee kunnen doen. 

De Dag van de Architectuur vindt plaats op 17, 18 en 19 juni. Kijk voor meer informatie over het gehele programma in alle steden op de website, Facebookpagina en Twitter

Reageer op dit artikel