nieuws

Woningmarkt stuwt economie weer als vanouds

Architectuur

De uitgaven van de bouwsector en consumenten in de woningmarkt dragen sterk bij aan de groei van de Nederlandse economie. De economische groei bedroeg 0,5 procent op kwartaalbasis en 1,4 procent op jaarbasis.

Woningmarkt stuwt economie weer als vanouds

Dat blijkt uit CBS-cijfers. Volgens de eerste berekening is de Nederlandse economie in het eerste kwartaal 1,4 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2015. Deze groei is vooral te danken aan een hogere uitvoer en meer investeringen. In het eerste kwartaal van 2016 is de economie bovendien opnieuw gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Volgens de eerste berekening bedroeg die groei 0,5 procent.

Het gaat om het achtste kwartaal op rij dat de economie groeit. Zonder het dicht draaien van de Groningse gaskraan had de groei nog veel groter uitgepakt. De daling van de aardgaswinning had een negatief effect op de groei van ongeveer 0,7 procentpunt. In het eerste kwartaal zijn de investeringen in woningen weer aanzienlijk gegroeid. Dat is terug te zien in de omzetcijfers van de bouwsector. Die omzet was de eerste drie maanden van dit jaar 5,8 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2015. Daarna volgde de zakelijke dienstverlening met een plus van 4,3 procent.

De handel en verhuur van onroerend goed groeide in die periode 1,6 procent. Consumenten hebben in het eerste kwartaal 0,9 procent meer besteed dan een jaar eerder. Ze gaven vooral meer uit aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit. Daarnaast gaven consumenten meer uit aan elektrische apparaten, voedingsmiddelen en aan de inrichting van hun woning. Het consumentenvertrouwen is na februari 2015 bijna onafgebroken positief geweest.

Bron: CBS/Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel