nieuws

Woningbouw op voormalig CBS-terrein

Architectuur

Het voormalig terrein van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Voorburg wordt omgevormd tot woongebied. De nieuwbouwhuizen komen bovenop een parkeergarage te staan. Die komt dan weer in de voormalige atoomkelder van het gebouw. Zo ontstaat een groen gebied, waarbij alle woningen aan tuinen liggen. Het stedebouwkundige plan is van de Architektenkombinatie.

Woningbouw op voormalig CBS-terrein

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft inmiddels ingestemd met de plannen voor de voormalige CBS-locatie in Voorburg. Het stedebouwkundigplan, ontworpen door de Architektenkombinatie werd unaniem goedgekeurd.

Volgens de ontwikkelaars ontstaat zo een gebied met een groot aanbod aan verschillende woningen. Zo zijn bijvoorbeeld de vier- en vijflaagse parkwoningen op een bijzondere manier ‘vervlochten’ met de woning van de buren. Daardoor grenzen al deze woningen zowel aan de collectieve binnentuin als aan het park.

Mantelzorg bieden

Ook is in het plan ruimte voor zogenoemde kangoeroewoningen; een combinatie van twee zelfstandige woningen die met elkaar verbonden zijn via een gezamenlijke entree. Een echtpaar of gezin kan op deze wijze mantelzorg bieden aan bijvoorbeeld ouder(s) of kind. Verder komen er stadswoningen met praktijk of atelier aan huis en tweelaagse bovenwoningen.

De bedoeling is dat het project over drie jaar wordt opgeleverd. Daarvoor moet wel eerst het voormalige gebouw van het CBS worden gesloopt. Met 60.000 vierkante meter is dat het grootste leegstaande kantoorpand van ons land. Het CBS verliet het gebouw in 2008.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels