nieuws

Urban Painters op Landgoed Zonnestraal Hilversum

Architectuur

Deze maand is in het voormalige Sanatorium in de bossen van Hilversum, Landgoed Zonnestraal, een bijzondere expositie te zien. Een groep van vijf schilders, bekend als de Urban Painters Amsterdam, brengt een ode aan de architectuur en omgeving van dit bijzondere complex uit het begin van de vorige eeuw.

Urban Painters op Landgoed Zonnestraal Hilversum

Het voormalige Sanatorium stamt uit 1928 en is ontworpen door architect Jan Duiker. Dit complex uit ‘het Nieuwe Bouwen’ wordt internationaal erkend als hoogtepunt in de 20e-eeuwse architectuurgeschiedenis en is voorgedragen voor de Wereld Erfgoedlijst van Unesco. In 2003 is het grootste gedeelte van het complex gereconstrueerd met behoud van het betonskelet. Ook de kenmerkende stalen ramen zijn voor driekwart uitgenomen, behandeld en teruggeplaatst. Momenteel is Zonnestraal de thuisbasis voor verschillende klinieken.

 Pauline van Buringen - Expo Dresselhuyspaviljoen Zonnestraal Pauline van Buringen

Het Dresselhuyspaviljoen verkeert echter nog in ruwe staat. Dit biedt ruimte voor een creatieve invulling. De Urban Painters mogen het gebouw zowel aan de binnen- als buitenkant benutten en laten zich direct inspireren door wat ze zien. Te denken valt daarbij aan de witte gebouwen zelf, omringd door bos en heide, maar ook de kenmerkende details van het gebouw, zoals de stalen raampartijen, trappenhuizen, patiëntenkamertjes, enzovoorts. Het Dresselhuyspaviljoen fungeert hierbij als atelier én expositieruimte.

 Anna Khodorovich - Zonnestraal - Expo Anna Khodorovich

 Marloes Bomers - Expo Dresselhuyspaviljoen Zonnestraal Marloes Bomers

De dagelijks groeiende expositie is ieder weekend van mei te bezichtigen van 12.00 – 17.00 uur op Landgoed Zonnestraal, in het Dresselhuyspaviljoen, Loosdrechtse Bos 19 in Hilversum. Het weekend van 28 en 29 mei zal de expositie haar volle omvang hebben bereikt en wordt het project feestelijk afgesloten met een tweedaagse finissage.

 Harm Belt - Expo Dresselhuyspaviljoen Zonnestraal
Harm Belt

De Urban Painters zijn Anna Khodorovich, Dorine van der Ploeg, Harm Belt, Marloes Bomers en Pauline van Buringen. Gastkunstenaar op Landgoed Zonnestraal is Ritsa Zervou.

 Dorine van der Ploe - Expo Dresselhuyspaviljoen Zonnestraal 
Dorine van der Ploeg

 Rita Zervou Ritsa Zervou

Reageer op dit artikel