nieuws

Transformatieplein 2016: Koninginnegracht Den Haag

Architectuur

Een nog geen negen jaar oud kantoorpand aan de statige Haagse Koninginnegracht wacht op een nieuwe toekomst. Eigenaar NSI en Den Haag achten transformatie naar appartementencomplex kansrijk. Voor ombouw naar een hotel is ook een lans te breken.

Het kantoorpand aan de statige Haagse Koninginnegracht 20-21, eigendom van het beursgenoteerde vastgoedfonds NSI, is nog betrekkelijk nieuw. Het gebouw met 3.000 m2 bvo (2.445 vvo) verdeeld over vier verdiepingen en een souterrain werd pas in 2007 opgeleverd. Het is gebouwd op de bestaande kelder van het oorspronkelijke gebouw. Deze nieuwbouw, omringd door internationale organisaties, ambassades, ministeries en musea, verving een verouderd kantoor uit de jaren zeventig.

Door de classicistische stijl ademt het pand de grandeur van de aanpalende klassieke gebouwen langs de Koninginnegracht, maar beschikt het volgens NSI over moderne kwaliteiten zoals een energielabel A en glasvezelaansluiting. Over de locatie heeft de eigenaar ook niet te klagen. De Koninginnegracht ligt aan de rand van het chique Willemspark en grenst aan de ‘poort’ van de stad, waar de A12 en N44 Den Haag ontsluiten. Ook ligt het kantoor op een steenworp van het centraal station en stopt tram 9 voor de deur. Schuin tegenover ligt het groene Malieveld en het Haagse Bos. De andere kant biedt uitzicht op de binnenplaats en het stadspark van de Frederikstraat.

Het kantoor is lange tijd verhuurd aan een enkele huurder. De indeling van het kantoor is daarop dan ook afgestemd. Hoewel de kantorenleegstand vorig jaar is gedaald, is het lastig om gebruikers voor een heel kantoor te vinden. Op een Haagse kantorenvoorraad van 3,951 miljoen vierkante meter stond eind 2015 volgens CBRE 434.000 m2 ofwel 11 procent leeg. Herontwikkeling naar een bedrijfsverzamelgebouw ligt ook niet voor de hand, omdat het naastgelegen 5.000 m2 grote kantoor Tauro daarin al voorziet.

NSI ziet vooral kansen voor een functiewijziging naar een appartementencomplex, dankzij de centrale binnenstedelijke locatie en de kwaliteit en uitstraling van het gebouw. Een dergelijke transformatie is al succesvol uitgevoerd aan de Koninginnegracht. Dit heeft ook de voorkeur van het Haagse stadsbestuur. De vraag naar woningen in het Haagse centrum is geëxplodeerd. Transformatie naar een hotel lijkt ook tot de mogelijkheden te behoren. Ombouw naar een – voor deze locatie passend – luxehotel vergt echter meestal een grote investering.

Transformatieplein 2016 - Koninginnegracht Den Haag

Transformatieplein 2016

Vastgoedmarkt organiseert op de Provada (7-9 juni 2016, RAI Amsterdam) weer een Transformatieplein. Hier wordt een twaalftal te transformeren projecten gepresenteerd. Architecten komen met voorstellen voor de transformatie.

Reageer op dit artikel