nieuws

Rozet genomineerd als ‘Beste gebouw ter wereld’

Architectuur

Cultuurgebouw De Rozet in Arnhem is opgenomen op de shortlist van de RIBA (Royal Institute of British Architects) voor Beste Gebouw ter Wereld. Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten is de thuisbasis voor de Bibliothee, het Kunstbedrijf, de Volksuniversiteit, de kunstuitleen, café-restaurant Momento en het Erfgoedcentrum.

Rozet genomineerd als ‘Beste gebouw ter wereld’

Tussen de genomineerden staan naast De Rozet, inzendingen uit dertig landen. Van China tot Azerbaijan.

 Heydar Aliyev, Azerbeidzjan. Een ontwerp van de onlangs overleden Zaha Hadid genomineerd voor beste gebouw ter wereld van de RIBA Heydar Aliyev, Azerbeidzjan. Een ontwerp van de onlangs overleden Zaha Hadid is eveneens door de RIBA genomineerd

Volgens de RIBA, die de prijs voor het eerst uitreikt, gaat de prijs naar het ‘belangrijkste en meest inspirerende gebouw van het jaar’. RIBA is van oorsprong een Britse organisatie voor architecten. “Maar we hebben een internationale reputatie dus het is een logische stap dat we een prijs introduceren dat de beste architectuur ter wereld beloont”, aldus Jane Duncan van RIBA tegen CNN. Alleen al een nominatie voor de prijs is een enorme eer, zegt Duncan. “Het is niet alleen een grote schouderklop, maar ook een geweldige mogelijkheid voor publiciteit.”

Een vakjury onder leiding van de wereldberoemde architect Richard Rogers zal komende maanden de dertig genomineerde gebouwen bezoeken. De lijst wordt daarna teruggebracht tot twintig kanshebbers, waarna in de herfst de zes finalisten worden gekozen. De winnaar wordt in december 2016 bekend gemaakt.

Bekijk de overige kanshebbers 

 

Reageer op dit artikel