nieuws

POLO Architects ontwerpt onderwijs- en practicumgebouw Quadrivium voor KU Leuven

Architectuur

Het nieuw te realiseren onderwijs- en practicumgebouw vormt een uitbreiding op de bestaande Campus Arenberg aan de Celestijnenlaan te Heverlee. Het project van POLO Architects omvat een auditorium met een capaciteit van 600 personen, seminarielokalen, collaboratieve ruimtes, practica, een decenaat en een cafetaria met ontmoetingsfaciliteiten.

POLO Architects ontwerpt onderwijs- en practicumgebouw Quadrivium voor KU Leuven

KU Leuven beoogt met dit project een goed functionerend gebouw waarin het ontwerp erin slaag een genius loci te creëren waar het voor studenten aangenaam vertoeven, verblijven, werken en samenwerken is.

KU Leuven beoogt met dit project een goed functionerend gebouw waarin het ontwerp erin slaag een genius loci te creëren waar het voor studenten aangenaam vertoeven, verblijven, werken en samenwerken is. Foto/illustratie : POLO Architects

KU Leuven beoogt met dit project een goed functionerend gebouw waarin het ontwerp erin slaag een genius loci te creëren waar het voor studenten aangenaam vertoeven, verblijven, werken en samenwerken is.

Openheid wordt geapprecieerd

De jury waardeerde in het ontwerp van POLO Architects een logisch plan en een heldere en duidelijke structuur. “Het uitnodigend beeld dat de kop van het gebouw geeft en de aantrekkingskracht dat het hier uitoefent, worden positief onthaald. De cafetaria zit op een erg goede locatie en de aandacht wordt getrokken naar deze verhoogde ruimte onder het opgetilde auditorium. Het zuidelijk gerichte terras zal aantrek hebben op zonnige dagen. De openheid van het gebouw langs het maaiveld wordt erg geapprecieerd,” klinkt het bij het bureau.

 KU Leuven beoogt met dit project een goed functionerend gebouw waarin het ontwerp erin slaag een genius loci te creëren waar het voor studenten aangenaam vertoeven, verblijven, werken en samenwerken is. Foto/illustratie : POLO Architects

Grens binnen-buiten vervaagt

POLO Architects ontwierp een expressief gebouw met een duidelijke structuur die mogelijkheid biedt tot heel flexibele inrichtingen. De integratie van een ‘ruggengraat’ in combinatie met plaatselijke verbredingen van gangzones creëert opportuniteiten voor informele ontmoetingsruimtes.

Het gebouw positioneert zich onder een schuine hoek ten opzichte van het bestaande campusgebouw met auditoria. Het zo ontstane ontmoetingsplein aanpalend aan de cafetaria heeft een zuidoostelijke oriëntatie en vormt een aangename pleisterplaats voor studenten en docenten. Deze buitenruimte geeft leven op de campus en biedt ruimte voor studentenactiviteiten. De grens binnen-buiten vervaagt.

Duurzame technieken en principes

Op vlak van duurzaamheid gaat de focus niet alleen naar het implementeren van duurzame technieken, maar ook naar het integreren van duurzame principes in het gebouw concept: compactheid, flexibiliteit, oriëntatie, materiaalkeuze, geveldetails, groenintegratie, enzovoort. Het compacte hoofdgebouw is flexibel in te vullen op basis van een generiek plan. De zuidelijk gerichte circulatiezone met nevenfuncties doet dienst als thermische buffer voor de leslokalen en practica ruimtes die op het noorden gesitueerd zijn.

 Bron: Architectura.be

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels