nieuws

Oude stallen Kazerneterrein Ede worden woon-werkpanden

Architectuur

In Ede, op de historische kazerneterreinen, worden binnenkort voormalige paardenstallen getransformeerd tot onder andere woon-werkpanden. Xander Arets (Arets Ontwikkeling) zal een stal herontwikkelen tot acht woningen. De indeling van deze woning is door de koper helemaal zelf te bepalen.

Oude stallen Kazerneterrein Ede worden woon-werkpanden

De stallen, gelegen op het kazerneterrein Maurits noord, werden ruim honderd jaar geleden gebouwd om de paarden van het eerste regiment Huzaren te ‘huisvesten’. Toen de gemeente in 2011 eigenaar werd van de kazerneterreinen werd in eerste instantie gedacht aan het slopen van de stallen. Maar er kwamen al snel initiatieven van mensen die hier een nieuwe bestemming voor wisten te maken, waardoor deze plannen snel van tafel werden geveegd. Nu vormen de stallen samen met de Arthur Koolkazerne en Van Essen kazerne een historisch onderdeel van Maurits noord.

Historische stallen in Ede worden woon-werkgebouwen

(Loft)woningen

Architect Xander Arets koopt stal 25 van de gemeente Ede. In deze ruimte komen acht woningen die naar eigen inzicht ontworpen kunnen worden. Kopers krijgen de mogelijkheid om de woning casco gerenoveerd te kopen en samen met architect Xander Arets de binnenruimte te ontwerpen. Daarna is er de keuze om zelf de woning af te bouwen of door de aannemer die ook het casco gaat renoveren. Een vide, een loftachtige ruimte of een bedrijfsruimte aan huis, de koper bepaalt. Iedere woning krijgt een tuin op het westen. Naar verwachting gaan de woningen deze maand al in verkoop.

Herontwikkeling

Wethouder Johan Weijland: “De gemeente Ede heeft samen met initiatiefnemers veel energie gestoken in de herontwikkeling van de oude paardenstallen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in schitterende plannen waarbij historische details en de eenheid en uitstraling van de stallen behouden blijven.” Zo zullen oude elementen, zoals de staldeuren en het houtwerk op de koppen van de gevels, weer worden teruggebracht. Ook de grote garagedeuren komen deels weer terug. Het kleurenschema van vroeger, dat ook zichtbaar zal worden bij de Arthur Koolkazerne en van Essenkazerne wordt terug gebracht. Het open karakter van de pleintjes tussen de stallen zullen ook na de renovatie open blijven. Zo ontstaat er een levendige buurt.

 

Reageer op dit artikel