nieuws

Inschrijvers aanbesteding Lakenhal Leiden boven budget

Architectuur

De restauratie en uitbreiding van het Leidse museum De Lakenhal loopt forse vertraging op. Vier aannemers deden volgens de gemeente mee in de aanbestedingsprocedure. Allemaal boden ze hoger dan het beschikbare budget van 16,6 miljoen euro.

Inschrijvers aanbesteding Lakenhal Leiden boven budget

Reden voor de gemeente om de aanbestedingsprocedure, die in februari begon, stil te leggen. In de komende weken wordt een analyse gemaakt van de aanbiedingen. Vervolgens wordt een nieuwe procedure gestart, waarbij met partijen wordt gesproken over ‘optimalisaties’. Deze aanvullende procedure zal naar verwachting minimaal twee tot drie maanden extra tijd kosten.

Renovatie Lakenhal Leiden 

De gemeente hoopt te kunnen bezuinigen in het interieur, bijvoorbeeld door dure onderdelen te schrappen. Wethouder Robert Strijk van cultuur denkt vooralsnog aan ‘quick wins’ schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. “Er wordt gekeken naar mogelijkheden die relatief gemakkelijk en snel zijn door te voeren en die een grote besparing opleveren. Bijvoorbeeld standaard balustrades in plaats van hekken die moeten worden gesmeed.” “Op onderdelen is ook sprake van zeer grote prijsverschillen tussen de verschillende aannemers”, schrijft hij in dezelfde brief.

Marktomstandigheden

Meta Knol, directeur van De Lakenhal, hoopt dat het onderzoek van de gemeente binnen enkele weken kan worden afgerond, zodat er snel een nieuwe ronde kan worden uitgeschreven. Volgens haar trekt de aanbestedingsmarkt snel aan. Elke maand stijgen de prijzen met zo’n 2 procent. Een half jaar uitstel maakt het project in de huidige marktomstandigheden ook weer fors duurder, zo stelde ze in een nieuwsprogramma van de lokale radiozender Sleutelstad.

Lakenhal Leiden door Happel Cornelisse Verhoeven 

Ontwerp Happel Cornelisse Verhoeven

De renovatie en uitbreiding van De Lakenhal houdt de gemoederen in Leiden al langer bezig. Sommige inwoners liepen fel te hoop tegen het ontwerp van de nieuwbouw door Happel Cornelisse Verhoeven. De PvdA grijpt de vertraging nu aan om het ontwerp opnieuw ter discussie te stellen in de gemeenteraad. Vooral de achtergevel is hen een doorn in het oog.

Achtergevel Lakenhal Leiden
De betreffende achtergevel van de nieuwbouw

Museumdirecteur Knol gelooft niet dat een ander ontwerp voor de achtergevel aan de Lammermarkt de kosten omlaag brengen. “In mijn beleving is het nog nooit goedkoper geweest om een ontwerp aan te passen, het proces stil te leggen en alles opnieuw te doen.”

Bron: Cobouw.nl/Nel Meeder

Reageer op dit artikel