nieuws

Start verbouw en uitbreiding Theater aan de Rijn in Arnhem

Architectuur

Binnenkort start de verbouwing met uitbreiding van het Theater aan de Rijn in Arnhem naar een ontwerp van NEXIT architecten in opdracht van Generale Oost.

Start verbouw en uitbreiding Theater aan de Rijn in Arnhem

Generale Oost gaf na een architectenselectie NEXIT de opdracht om een plan te maken voor een grondige en toekomstbestendige renovatie van het zwaar achterstallig onderhouden pand. Hiervoor ontwikkelde het bureau een concept waarbij de oriëntatie van het pand 180 graden draait, om zo te kunnen anticiperen op de organische ontwikkelingen van de stad.

Verbouwing met nieuwbouw Theater aan de Rijn in Arnhem door Nexit

Nieuwe entree

De nieuwe entree en foyer richten zich nu op de zuidzijde waar het theater grenst aan het Gulden Feniks winnende Bartokpark met het ‘Feestaardvarken’ van beeldend kunstenaar Florentijn Hofman. De oude, relatief onzichtbare entree aan de noordkant (Rijnstraat) wordt hiermee een artiesten- en personeelsentree.

Om deze omkering tot stand te brengen wordt de bestaande bouwmassa minimaal uitgebreid met een extrusie van het bestaande karakteristieke silhouet. In deze ondiepe uitbouw worden een nieuw trappenhuis, lift, klimaat-techniek en de toegang tot de nieuwe foyer ondergebracht. De grote zaal verhuist naar de verdieping waar de hoge ruimte onder de monumentale kapconstructie wordt blootgelegd en ingezet voor de modernste theatertechnieken en een tension grid, waarmee technici en acteurs zicht gelijktijdig kunnen voorbereiden voor de voorstellingen.

Talentontwikkeling

Theater aan de Rijn is het oudste theater van Arnhem. Het gemeentemonument aan de Rijnstraat 42 werd in de 19e eeuw gebouwd als theater en feestzaal voor de Vrijmetselaars in Arnhem en omstreken. In de tweede helft van de 20e eeuw werd de locatie gebruikt door de Volksuniversiteit en later door Theater van het Oosten en toneelgroep Kees Co. In de 21e eeuw werd het complex in gebruik genomen door productiehuis Generale Oost die zich vooral richt op talentontwikkeling van de nieuwe generaties theatermakers in de regio Oost Nederland.

De realisatie van het plan zal circa een circa 7 maanden in beslag nemen.

Reageer op dit artikel