nieuws

Rotterdam transformatiestad

Architectuur

De Rotterdamse wethouder Ronald Schneider ziet dat de interesse van investeerders in zijn stad toeneemt. Dat heeft volgens hem te maken met de economische opleving, maar ook met de houding van de stad. ‘Wij zijn gewend om het samen te doen,’ zegt hij onlangs in een interview met Cobouw.

Rotterdam transformatiestad

Als het om transformatie gaat, hebben zijn collega’s in steden als Amsterdam en Utrecht het makkelijk: de vraag naar kleine woonruimte is groot, dus is er altijd een markt voor het transformeren van kantoren naar studentenwoningen. In Rotterdam ligt dat ingewikkelder, geeft Schneider toe. ‘Maar dat heeft er wel voor gezorgd dat wij al heel vroeg leerden dat we als gemeente een paar stappen extra moeten zetten. En dat het deels onze taak is om een actieve rol te spelen op die markt.’

Het leidde een paar jaar geleden tot het benoemen van een kantorenloods, een verbindende schakel tussen vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en de gemeente. ‘Dat gaat verder dan de traditionele rol als gemeente. Onze rol is niet alleen faciliterend, maar we zoeken ook actief mee naar nieuwe bestemmingen en hebben nauwkeurig in beeld welke eigenaar een nieuwe bestemming zoekt. We brengen die partijen bij elkaar.’

Alleen maar logisch, vindt Schneider. ‘Wij kennen deze stad. Wij weten welke kansen er zijn voor bepaalde gebieden, wat er in de omgeving gebeurt, wat de achtergronden en economische ontwikkelingen zijn. En bovendien: we doen dit al zo lang. We weten precies welke mogelijkheden voor transformatie voor bijna elk gebouw in de stad kansrijk zijn en hoe het moet worden aangepakt. Het is hier allemaal al een keer gedaan.’

De goede contacten met ontwikkelende partijen beperken zich niet tot transformatie. ‘Ik denk dat het voor ontwikkelaars makkelijker is om in Rotterdam te investeren, waar ze elders meer barrières zien. In veel andere gemeenten vindt men bouwers en ontwikkelaars nog wel eens eng. Dat hebben wij niet.’

En die toenemende interesse van investeerders is merkbaar. “Er hangt op dit moment door de lage rente heel veel geld boven de vastgoedmarkt. Men is zeer geïnteresseerd om in onze stad te bouwen. Daar doen we als gemeentebestuur ook hard ons best voor. Zo was ik vorige maand nog op de Mipim, de vastgoedbeurs in Cannes, waar we actief op zoek zijn gegaan naar investeerders voor het ontwikkelen van bepaalde plekken in de stad. Je ziet dat Rotterdam daar veel beter op de kaart staat dan een paar jaar geleden.”’r komt een positieve vibe, waar ook beleggers heel gevoelig voor zijn.’

 

Transformatieplein

Vastgoedmarkt organiseert op de Provada (7-9 juni 2016, RAI Amsterdam) weer een Transformatieplein. Hier wordt een twaalftal te transformeren projecten gepresenteerd. Architecten komen met voorstellen voor de transformatie.

Reageer op dit artikel