nieuws

Render Ster van de Week – Koerdisch Museum in Erbil, Irak

Architectuur

Daniel Libeskind heeft zijn ontwerp onthuld voor het Koerdisch Museum in Erbil, Irak. Het gebouw wordt het eerste belangrijkste cultuurhistorische overzichtscentrum in de Koerdische regio. Bij ons krijgen de plannen de Render Ster van de Week.

Render Ster van de Week – Koerdisch Museum in Erbil, Irak

Het museum, een samenwerkingsproject met de regionale Koerdische regering, ‘toont de veerkracht, de rijke cultuur en de toekomst van Koerdistan’, zo schrijft Daniel Libeskind. ‘Het ontwerp navigeert tussen emoties, treurigheid en tragedie door de eeuwen heen maar ook vreugde en hoop wanneer de bewoners naar de toekomst kijken.”

Koerdisch Museum door Daniel Libeskind render ster van de week Hayes Davidson

 Koerdisch Museum door Daniel Libeskind render ster van de week Hayes Davidson

 Koerdisch Museum door Daniel Libeskind render ster van de week Crystal

Het gebouw komt in het centrum van Erbil, Irak. De 150.000 m2 beschikbare ruimte krijgt een permanente inrichting maar biedt ook ruimte aan wisseltentoonstellingen, een lezingenruimte, educatieruimtes, een archief met belangrijke historische feiten, (sociale) ontmoetingsruimtes en openbare buitenruimtes.

 Koerdisch Museum door Daniel Libeskind render ster van de week Studio Libeskind

 Koerdisch Museum door Daniel Libeskind render ster van de week Studio Libeskind

De vorm van het ontwerp, vier in elkaar schuivende geometrische volumes, is gebaseerd op de Koerdische regio’s: Turkije, Syrië, Iran en Irak. De volumes worden doorsneden door een lijn die het gebouw opsplitst in twee brokken, het verleden en de toekomst van Koerdistan. De twee fragmenten maken een gevoelig dualiteit: een zware en ondoorzichtige massa, de Anfal Line, die de genocide onder Saddam Hussein symboliseert; en de
Liberty Line, een roosterstructuur gevuld met groen dat opstijgt naar de hemel en eindigt met een eeuwige vlam , een krachtig symbool in de Koerdische cultuur.

 Koerdisch Museum door Daniel Libeskind render ster van de week Hayes Davidson

 Koerdisch Museum door Daniel Libeskind render ster van de week Hayes Davidson

Op de kruising tussen de Anfal en Liberty Lines is een openlucht binnenplaats gecreëerd  als een rustige en meditatie ruimte in het hart van het museum. Er is een waterpartij die zich uitstrekt van het landschap door het museum, waardoor de rivieren en vruchtbare valleien van Koerdistan erg. Het landschap biedt podia, café zitten, en picknickplaatsen waar mensen kunnen verzamelen.

 Koerdisch Museum door Daniel Libeskind render ster van de week 

Het projectteam bestaat uit:
Ontwerp: Studio Libeskind (US)
Tentoonstellingsontwerp: Haley Sharpe Design (UK)
Techniek: Expedition (UK)
Techniek (Milieu, mechanisch): Atelier Ten (US)
Projectmanagers: Jackson Coles (UK)
Landschapsarchitecten: Royal Botanic Gardens, Kew (UK)
Ontwikkeling, management en productie: RWF World UK/Irak
Projectdirectie: Tim Renwick

 Koerdisch Museum door Daniel Libeskind render ster van de week 

Momenteel zijn de Koerden verbonden in de strijd met IS (de Islamitische Staat). De bouw van het museum begint pas zodra de regio stabiel is en de dreiging van IS tot een minimum is beperkt. Ook zijn de (financiële reserves) van de Koerdische regering verdampt door de oorlog, waarmee de bouw van het museum afhankelijk is van giften.

 Koerdisch Museum door Daniel Libeskind render ster van de week 

Reageer op dit artikel