nieuws

Plan voor station Ede-Wageningen door NEXT

Architectuur

In 2014 won de combinatie Mecanoo/Movares de aanbesteding voor de vernieuwing van Station Ede-Wageningen. Aan de aanbesteding deden zeven partijen mee, waaronder de combinatie NEXT architects/OKRA/Rudy Uytenhaak architectenbureau/Royal HaskoningDHV. Om dit ontwerp aan de vergetelheid te ontrukken, vroegen we NEXT om tekst en beeld op te sturen van hun ontwerp, waarin een langgerekte luifel de hoofdrol speelt.

Plan voor station Ede-Wageningen door NEXT

Het doel van de luifel was om landschap en station met elkaar te verbinden. In één ruimtelijke beweging brengt de luifel landschap en infrastructuur, station en weide, noord en zuid onder één dak. De luifel vormt de accolade boven de verschillende functies, zorgt voor differentiatie van de verschillende domeinen, geeft richting aan de reizigersstromen en versterkt de beleving van de unieke ligging van het station. Het is dé Poort van de Veluwe, dé entree van Ede en het vormt dé aansluiting met Wageningen.

Het hoofdontvangstdomein met commerciële voorzieningen ligt aan het busplatform en sluit direct aan op de perrontunnel. Fietsers die gebruik maken van de bewaakte fietsenstalling worden als vanzelfsprekend naar het hoofdontvangstdomein geleid.

Bladerdak

De luifel is een zeer herkenbaar en beproefd architectonisch en functioneel gebaar voor een station. De luifel refereert tevens aan het bladerdak, een referentie die aansluit bij de publieke ruimte en de locatie van het station. PV-cellen op de luifel versterken de analogie met het bladerdak: ook hier wordt zonlicht omgezet in energie.

markering

Ter versterking van de oriëntatie markeert de luifel in heldere lijnen de plek waar alle voorzieningen zich bevinden en begeleidt de reiziger richting de perrons; de lamellen ondersteunen de dominante richting van de loopverbindingszone. De uitlijning van kolommen, richting van de lamellen en de richting van trappen en vides dragen allemaal bij aan een heldere en logische routing enerzijds en definiëren tevens heldere ruimtes waar reizigers met elkaar kunnen afspreken of kunnen wachten op hun aansluiting.

Toegankelijk, menselijk, vertrouwd en karakteristiek

Uiteindelijk is de beleving en ervaring van de reiziger cruciaal in het functioneren van het station. Vanuit het stationsconcept zijn vier kernwaarden geduid: toegankelijk, menselijk, vertrouwd en karakteristiek. Een vertrouwde ordening in omgevings-, ontvangst-, reis- en verblijfsdomein, komen samen onder één dak.

Landschappelijk karakter

Door de juiste schakeling van het logistieke programma krijgt het stationsgebied een sterk landschappelijk karakter dat recht doet aan de positie van station Ede-Wageningen als dé Poort van de Veluwe, dé entree van Ede en dé aansluiting met Wageningen.

Reageer op dit artikel