nieuws

Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort

Architectuur

FASadE, Forum voor Architectuur en stedenbouw in Amersfoort heeft een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de restauratie van het Belgenmonument in Amersfoort. Het is door België geschonken aan Nederland ter herinnering aan de internering van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd gebouwd in de periode 1917-1919.

Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort

Circa 21.000 Belgische vluchtelingen – 16.000 militairen en 5000 burgers, kwamen in de periode 1917-1919 naar Amersfoort; een enorm aantal, zeker vergeleken met het toenmalige inwonertal dat op 25.000 lag. Het monument is in omvang het grootste van Nederland. Het ontwerp is van de Vlaamse, modernistische architect Huib Hoste (1881–1957).

Het imposante rijksmonument bestaat uit een hoofdgebouw, een muur en een tuin en heeft een belangrijke architectuur- en cultuurhistorische waarde, met bijzondere esthetische kwaliteiten in metselwerk, toegepaste materialen en vormgeving. Tevens is het van sociaalhistorische waarde vanwege de verbondenheid met de Eerste Wereldoorlog en de in die jaren door Nederland verstrekte humanitaire hulp aan Belgische vluchtelingen.

Slechte staat

Het Belgenmonument verkeert reeds jaren in slechte staat. Al in 1922, dus kort na de voltooiing bleek het voegwerk slecht te zijn. Nu, honderd jaar later, is ingrijpend herstel onvermijdelijk. Met inzet van middelen van zowel de gemeente Amersfoort als met subsidie van het Parelfonds van de provincie Utrecht wordt het monument binnenkort gerestaureerd. 

FASadE grijpt de restauratie aan voor het uitschrijven van een prijsvraag onder Nederlandse en Belgische architecten, landschapsarchitecten en kunstenaars. De organisatie vraagt om ter plaatse een eigentijds ruimtelijk object (paviljoen, folly of land art) te realiseren, om zo de plek hernieuwd, op een eigentijdse manier, betekenis te geven als herdenkingsplek voor ontheemden.  

Jury

De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit de volgende leden:
Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC, voorzitter
Eric Luiten, landschapsarchitect, Rijksadviseur voor het landschap in Holland
Rob van der Laarse, hoogleraar UvA op het gebied van herinneren en herdenken
Anne Holtrop
Ann Demeester, directeur Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem
Johanna van der Werff, directeur FASadE, secretaris

Aanmelden:

Vooraf aanmelden is noodzakelijk bij Adinda van Wely. Inzenden kan tot 1 september 2016. Ontwerpen dienen op die dag digitaal en op papier te zijn aangeleverd.

Tentoonstelling

Alle ontwerpen worden in de maand oktober van dit jaar tentoonstegesteld in het Rietveldpaviljoen De Zonnehof in Amsterdam.

 

Reageer op dit artikel