nieuws

Nominaties uitbreiding Museum Arnhem bekend

Architectuur

Uit 41 aanmeldingen heeft een beoordelingscommissie – met onder meer vertegenwoordigers van Museum Arnhem en de gemeente – vijf architectenbureaus geselecteerd die gevraagd worden om, in de volgende fase van de aanbesteding, een visie te ontwikkelen voor de ontwerpopgave voor de vernieuwing en uitbreiding van Museum Arnhem.

Nominaties uitbreiding Museum Arnhem bekend

De shortlist bestaat in alfabetische volgorde uit de volgende kandidaten:
– Benthem Crouwel Architekten
– Cruz y Ortiz Amsterdam in samenwerking met laura alvarez architecture
– Happel Cornelisse Verhoeven in samenwerking met DRDH Architects (UK)
– Kraaijvanger in samenwerking met Krft en Kokke Designer
– SeARCH.nl

De beoordelingscommissie constateerde de hoge kwaliteit van de aangemelde bureaus. De verschillen in beoordeling op basis van vergelijkbare referentieprojecten (onder meer cultuurgebouw en vergelijkbare omgeving) zijn dan ook klein, volgens de commissie.

Definitieve keuze

Het is nu aan de architecten om een visie te ontwikkelen voor de uitbreiding van het museum en deze vervolgens op 9 juni te presenteren aan de beoordelingscommissie. Als het lukt, is het de bedoeling dat de vijf bureaus nog dezelfde avond in het Arnhemse architectuurcentrum CASA (aan het Kleine Oord) hun visie tonen aan een breed publiek. Mocht deze presentatie daadwerkelijk doorgaan dan speelt die geen rol in de beoordeling. Naar verwachting zal eind juni de definitieve architectkeuze bekend worden gemaakt.

Expositieruimte

Met de bouw zal op basis van de huidige inzichten in de tweede helft van 2017 begonnen worden. De uitbreiding kost ruimt elf miljoen euro. Daarvoor krijgt het museum er 550 vierkante meter expositieruimte bij. Ook komt er een nieuwe entree, museumcafé en worden de publieksfaciliteiten verbeterd. Daarnaast worden de bestaande museumzalen gerenoveerd. Door dit alles moet het aantal bezoekers kunnen groeien van 60.000 per jaar nu naar zo’n 75.000.

Museum Arnhem geeft de uitbreiding en vernieuwing een vaste plek in het museum. Bezoekers krijgen door middel van een presentatie een beeld van de vijf geselecteerde architectenbureaus. Ook worden updates gepresenteerd over de uitbreiding van Museum Arnhem.

Reageer op dit artikel