nieuws

Nominaties ‘A Home Away from Home bekend’

Architectuur

De prijsvraag ‘A Home Away From Home’ voor het ontwerpen van vluchtelingenhuisvesting heeft 366 inzendingen opgeleverd. Uit de berg inzendingen heeft de jury twaalf visies geselecteerd voor de tweede ronde.

De genomineerden:

– CLIV door Martin Huiskes van lksvdd architecten
– De Tussenruimte door Anneloes de Koff/TUD
– Een dak onder de zon door Bram Zondag van Bureau Zondag en Arjan de Nooijer van dNArchitectuur
– Evolutionary Wooden Houses door Jurrian Knijtijzer van Finch Buildings
– Domuskoffer van Wardo Tieman van Projektburo Tieman
– Hotel Nice to Meet You! van Rik Tuithof & Stephan Verkuijlen
– Mobaco -A- door Jack van der Palen van Pantheon Performance Foundation
– Nieuwe Buren, Nieuwe Erven, Nieuwe Oogst, Haiko Meijer van Onix
– Plug & Play van Karin Uittenbogaart, Studio KA
– Re-Settle van Rene van Zuuk Architekten
– Steiger Huis door Tahj Rosmarin TUD
– Stretcher Modules van Robin Beusink
– Around (eervolle vermelding) van Michael Minghetti, TUD
– Het Nieuwe Fundament (eervolle vermelding) van Yerun Karabey, Hanzehogeschool Groningen
– Unfold and Wrap Huis (eervolle vermelding) door Yanthe Boom TUD

Met de prijsvraag wil het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en rijksbouwmeester Floris Alkemade ontwerpers laten nadenken over nieuwe oplossingen voor het vluchtelingenvraagstuk. Maar de vraag gaat niet alleen over de noodopvang; ontwerpers moesten ook nadenken over de combinatie met andere maatschappelijke vraagstukken, zoals de leegstand van kantoorpanden, krimp, circulaire bouw en duurzaamheid. De jury heeft vooral ideeën geselecteerd die een oplossing bieden voor verschillende vraagstukken.

Hotel Nice to Meet You van Rik Tuithof.  ‘Om variabel te voorzien in de sterk fluctuerende vraag naar huisvesting voor asielzoekers is gekozen voor een hybride gebouw waarin het programma van een AZC wordt gecombineerd met een hotel.’

De meeste inzendingen kwamen met een oplossing voor ‘buiten’, nieuwe oplossingen voor beschikbare terreinen, maar een derde van de visies ging over ‘binnen’, het gebruik van leegstaande gebouwen voor huisvesting.

Reageer op dit artikel