nieuws

Ney & Partners maakt winnend ontwerp kasteel van Tintagel

Architectuur

Ney & Partners heeft samen met architectenbureau William Matthews Ass. uit Londen de opdracht in de wacht gesleept voor een nieuwe brug voor het kasteel van Koning Arthur in Cornwall. Dit is de uitkomst van een door English Heritage uitgeschreven ontwerpwedstrijd. Beide bureaus krijgen hiervoor een budget van 4 miljoen pond toebedeeld.

Ney & Partners maakt winnend ontwerp kasteel van Tintagel

Het kasteel van Tintagel ontvangt zo’n 200.000 bezoekers per jaar en is daarmee één van de meest spectaculaire historische sites die English Heritage in beheer heeft. Dit oude monument is onlosmakelijk verbonden met de legende van koning Arthur. Door de geschiedenis heen werd het gewaardeerd omwille van zijn uitzondelijke natuurlijke schoonheid en de geest van de plek. De nieuwe brug zal 28 meter hoger zijn dan de huidige oversteek en zal de ervaring van de bezoeker veranderen. De nieuwe brug maakt een beter inzicht op en een grotere toegankelijkheid van de site mogelijk. Het project moet voltooid zijn in het voorjaar 2019.

Leegte invullen

Het voorstel voor de voetgangersbrug van het Kasteel van Tintagel is gebaseerd op een eenvoudig concept. Dat concept is het opnieuw vullen van de huidige leegte en van de link die ooit bestond. In plaats van de invoeging van een derde element dat de beide kanten raakt, stelt Ney & Partners voor om twee onafhankelijke uitkragingen te bouwen die elkaar bijna aanraken in het midden.

De verbinding visualiseert de leegte in het midden van de overspanning door een gebrek aan materie. De 4,5m hoge structuur komt uit de rotswand en verslankt tot een dikte van 170mm in het centrum. Ze vertoont een heldere articulatie van twee helften, namelijk die van het vasteland en die van het eiland. De smalle kloof tussen de twee brugdelen staat voor de overgang tussen het vasteland en het eiland, het hier en daar, het heden en het verleden, het bekende en onbekende, werkelijkheid en legende. Met andere woorden, alles wat Tintagel zo speciaal en fascinerend maakt.

Verbeterde bezoekerservaring

De succesvolle en harmonieuze integratie van de nieuwe brug in het landschap is één van de belangrijkste aandachtspunten. Het ontwerp moet zowel hedendaags als tijdloos zijn. De combinatie van zekerheid en harmonie moet de ruwe natuur van het omgevende landschap, de fragiliteit van de historische overblijfselen en ecologie weerspiegelen.

De nieuwe brug moet de ervaring van de site voor de bezoeker verbeteren. De bezoekers kunnen de brug beter zien en gemakkelijker interpreteren. De route van de hoofdtoegang gaat via de historische binnenpoort van het lagerliggende vroegere binnenhof en biedt een spectaculair uitzicht op de kasteelruïnes en het eiland Tintagel. Hier onthult de brug zichzelf. Zonder haar aanwezigheid op te dringen, zal ze de bezoeker op een natuurlijke manier naar dit punt leiden. Het hoogtepunt van de oversteek is het midden. Daar kan de bezoeker op een intuïtieve manier aanvoelen dat hij van de ene wereld naar de andere overgaat, van het vasteland naar het eiland.

Eenvoudige en duurzame materialen

De materialen van de brug zijn eenvoudig, duurzaam en aangepast aan de context van de plaats. De hoofdstructuur en de leuning zijn van staal, het brugdek is van leisteen en de handreling van eik. Voor de hoofdstructuur wil het bedrijf weervast staal gebruiken. De diagonalen die het dek aan de onderkant dragen worden eveneens in roestvrij staal uitgevoerd.

Voor de elementen die door de bezoekers worden aangeraakt stelt het bureau voor om gezandstraald roestvast staal toe te passen. Dat is meer tactiel, verfijnd en levert een interessante spanning met roestvast staal op. De oppervlakte van het brugdek is opgebouwd uit nauwe stroken leisteen die verticaal op een zandbed en drainagemat worden gelegd. De leistenen zitten vast in roestvrijstalen bakken die de structuur van het dek vormen. Al deze elementen zijn vrij van onderhoud.

Vooruitbouwtechniek

Het ontwerp wordt gestuurd door de bouwbaarheid. Daarom koos Ney &Partners voor een constructie in vooruitbouwtechniek. Dit laat het bedrijf toe om met opeenvolgende brugmoten de leegte over te steken vanop de aanlandingen. Op die manier zijn er geen tijdelijke steunpunten nodig. Deze methode vermindert eveneens de risico’s. In elke constructiefase is de structuur statisch bepaald. Daardoor zijn de krachten onder controle, voorspelbaar en onafhankelijk van mogelijke beweging van de funderingen.

Bron: Architectura.be

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels