nieuws

Kijktip: Nederland op de schop in de jaren 60

Architectuur

Ondersteboven – Nederland in de jaren 60, de documentaireserie van NTR en VPRO, gaat zaterdag 23 april over grote veranderingen in het landschap en de steden. De serie trapt af met Rotterdam, Utrecht en Alblasserwaard.

Nederland ondergaat in de jaren 60 een uiterlijke metamorfose. Nieuwe snelwegen kriskras door het land, moderne woon- en winkelkolossen worden uit de grond gestampt. Ook het boerenbedrijf ontkomt niet aan schaalvergroting. Planologen, architecten en stedenbouwkundigen weten het zeker: Nederland is maakbaar. Maar toch niet helemaal, de mondige burger staat op. Met een onvermijdelijke clash als gevolg.

In deze aflevering onder meer aandacht voor het verzet tegen het dempen van de Rotte en het ruimen van stadswijken in Rotterdam. Corrie Ulenberg was de drijvende kracht hierachter. De actie Rotte-tracé NEE kreeg gaandeweg steeds meer bijval en veranderde het denken over stedelijke vernieuwing. Drie Delftse studenten, Jan Fransen, Henk Tetteroo en Pieter van Vemde, begonnen in de jaren 60 een andere strijd: die tegen de aanleg van de A4.

Landschapsarchitect Han Lörzing belicht het denken in die tijd aan de hand van het voorbeeld van Utrecht en Hoog Catharijne. Lörzing gaat terug naar Utrecht en vertelt over wat er wel en wat er niet uit is gekomen van de grote ambities.

In Alblasserwaard kreeg Piet Brouwer te maken met de grote vernieuwingen in de agrarische bedrijfsvoering toen hij het boerenbedrijf van zijn vader overnam. De grootste verandering was de ruilverkaveling.

Op www.jarenzestig.nl is een interactief videomuseum te bezoeken. In dit museum laten acht ‘curatoren’ hun kijk op de jaren zestig zien, onder wie Fred de la Bretonière, Yvonne Keuls en Jacco Gardner.

Nederland op de schop in de jaren 60: Rotterdam, Utrecht en Alblasserwaard

Zaterdag 23 april 2016, 20.30 uur, NPO 2
Presentator en beschouwer: Kees van Kooten

Reageer op dit artikel