nieuws

Grootste prijsstijging woningen in acht jaar

Architectuur

Bestaande koopwoningen waren in maart 4,3 procent duurder dan in maart 2015. Dit is de grootste prijsstijging in acht jaar tijd in een maand op jaarbasis. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Grootste prijsstijging woningen in acht jaar

In februari was er sprake van een prijsstijging van 3,8 procent op jaarbasis. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt met ruim 23 procent lagere prijzen in juni 2013. Daarna is er sprake van een stijgende trend.

Ten opzichte van de piek is het huidige prijsniveau nog wel 14,8 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen nu gemiddeld 8,5 procent hoger. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in maart 2016 ongeveer even hoog als in juli 2004. Het Kadaster bracht afgelopen maandag naar buiten dat het in maart 16.124 verkochte woningen registreerde. In het eerste kwartaal van 2016 zijn 42.897 woningen verkocht. Dat is ruim 24 procent meer dan in dezelfde periode van 2015.

Reageer op dit artikel