nieuws

Gebiedsplannen klaar voor Amsterdam CS stadszijde

Architectuur

De stadszijde van Amsterdam CS is al jaren in verbouwing. De komende jaren zal dat nog wel zo blijven, maar in 2023 moeten de werkzaamheden – onder de welluidende naam ‘De Entree’- klaar zijn. De gemeente heeft beelden vrijgegeven waarop duidelijk wordt hoe het gebied tussen station en Damrak er tegen die tijd uitziet.

Gebiedsplannen klaar voor Amsterdam CS stadszijde

In 2023 moet het gebied aan de stadszijde van Amsterdam CS ‘mooier en beter bereikbaar’ zijn, aldus de gemeente. Ter hoogte van het Victoriahotel wordt de kade afgegraven en krijgt water alle ruimte. Onder dit water komt een fietsenstalling met ruimte voor 7000 fietsen en vanuit hier kunnen reizigers meteen de metrohal in.

Minder auto’s meer voetgangers

De veranderingen lijken slecht nieuws voor automobilisten. Het gebied tussen Damrak en Martelaarsgracht wordt alleen toegankelijk voor voetgangers, fietsers en trams. Auto’s en bussen mogen vanaf het Damrak alleen nog rechts afslaan. Willen ze naar West, dan rijden ze achter het station langs, door de tunnel.

Stempel op de stad

Volgens Eveline Haeck, omgevingsmanager van project De Entree, wordt de omgeving van het Centraal Station zo een stuk mooier. ‘Het Stationseiland krijgt zijn stationsgevoel terug en wordt beter bereikbaar. Als we in 2023 klaar zijn, is het gezicht van de entree van Amsterdam veranderd. Dat je op zo’n manier je stempel op de stad kunt drukken is toch wel bijzonder.’

 

Aannemer gezocht

In 2018 moeten de werkzaamheden daadwerkelijk gaan beginnen. Er wordt nog gezocht naar een aannemer, de hoop is dat die aan het eind van het jaar gevonden is en dat er in 2017 al voorbereidende werkzaamheden kunnen plaatsvinden.

Reageer op dit artikel