nieuws

Daan Roosegaarde pleit voor recht op schoonheid

Architectuur

Daan Roosegaarde wil dat iedere burger hogere eisen kan stellen aan de kwaliteit van hun stad. Niet alleen door goede voorzieningen en goed geconserveerd erfgoed, schoonheid hoort daar volgens hem zeker bij. Hij hield op 24 april een pleidooi voor het ‘Recht op schoonheid’ tijdens het afsluitende evenement van OPEN voor Architectuur, een evenement van architectuurcentrum RAP Leiden.

Daan Roosegaarde pleit voor recht op schoonheid

Roosegaarde: “We proberen momenteel een nieuw recht in het leven te roepen: het recht op schoonheid. Je hebt als burger allerlei rechten, zoals het recht op mobiliteit en het recht op nationaliteit. Maar het recht op schoonheid is iets dat ontbreekt, maar waar wel om geschreeuwd wordt: schone lucht, schoon water, schone energie maar ook schoonheid in de zin van verbeelding. We waren hiervoor bij de Verenigde Naties in Genève en ze zeiden niet gelijk nee op ons voorstel, maar vonden het juist interessant. Daar willen we de komende twee, drie jaar voor gaan vechten.”

Daan Roosegaarde pleit voor Recht op Schoonheid 

Roosegaarde zegt verder: “We moeten voorbij de eerste en de tweede horizon (je huur betalen en baas tevreden houden) en op naar de derde horizon, naar de droom. Waar willen we naartoe, waar worden we blij van en waar zijn we uniek in? Dat zijn de vragen die we onszelf moeten stellen. Dat is de kwaliteit die we zoeken, die ik zoek met mijn projecten.”

Daan Roosegaarde pleit voor Recht op Schoonheid 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel