nieuws

Balengebouw Enschede wordt mogelijk loftgebouw

Architectuur

Het Balengebouw in Enschede wordt getransformeerd naar luxe woningen of naar kantoorverzamelgebouw voor creatieve en innovatieve bedrijven. Tot 2012 wilde Enschede er een museum ter ere van schrijver-kunstenaar Jan Cremer realiseren.

Balengebouw Enschede wordt mogelijk loftgebouw

Dat schrijft dagblad Tubantia. Maatschap Tromplaan heeft het markante gebouw in de wijk Roombeek medio 2015 gekocht van woningcorporatie De Woonplaats. De Woonplaats nam het Balengebouw in 2007 voor een symbolisch bedrag over van de gemeente. Doel was om er een Jan Cremermuseum te realiseren. Dit bleek echter financieel onhaalbaar. Hoeveel Maatschap Tromplaan voor het lege gebouw betaalde is niet bekend.

De woningcorporatie heeft wel ‘bijna 5 miljoen euro’ verlies op het pand geboekt, schrijft de regionale krant. Maatschap Tromplaan is het beleggingsvehikel van ontwikkelende beleggers Huub Punte en John Landewé. Voor de transformatie hinken ze op twee gedachten: ofwel grote lofts of kantoorruimte. Volgens hen is daar grote vraag naar van creatieve en innovatieve bedrijven.

De nieuwe eigenaar is al bezig met de aanleg van voorzieningen in het Balengebouw, zoals als stromend water en elektriciteit, brandwerende materialen en liften. Punte en Landewé zijn in Enschede ook eigenaar van de vroegere bioscoop Alhambra (nu restaurant Fellini), het Unimeta-complex aan de Spoordijksstraat en discotheek Lunatic aan de Oude Markt. Hun laatste aankoop in de stad was winkelcentrum De Zuidmolen met de parkeergarage Q-Park.

Reageer op dit artikel