nieuws

100 jaar Amsterdamse School

Architectuur

Dit jaar viert Amsterdam honderd jaar De Amsterdamse School met diverse elementen, bijeenkomsten en tentoonstellingen. Het Stedelijke Museum presenteert vanaf 9 april het eerste museale overzicht van interieurontwerpen uit de periode 1910-1930. De inrichting is vormgegeven door Kossmann.deJong.

100 jaar Amsterdamse School

100 jaar geleden ontstond bij jonge ontwerpers, kunstenaars, architecten, maar ook politici en (vakbonds-)bestuurders de wens een betere maatschappij vorm te geven. Dadendrang, creativiteit, nieuwe vormen en materialen was hiervan een gevolg. Met de oplevering van het Scheepvaarthuis in 1916 krijgt de stroming een naam: de Amsterdamse School. Daarna volgen in deze stijl vooral opdrachten van woningbouwverenigingen die betere huisvesting voor arbeiders wilden. De sociale woningbouw van de Amsterdamse School behoort tot de hoogtepunten van de Nederlandse architectuur en is nu nog overal in de stad te bewonderen. Nu 100 jaar later viert de hoofdstad Het Jaar van de Amsterdamse School.

Behalve de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, waarin vooral de ontwerpen van het interieur zijn te zien, organiseert ook Amsterdamse School Museum Het Schip, Architectuurcentrum Amsterdam, gemeente Amsterdam Monumenten en Archeologie, Grand Hotel Amrath Amsterdam en de Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties evenementen , bijeenkomsten en tentoonstellingen.

Amsterdamse School viert 100 jarig jubilieum

Onderstaande een overzicht:
–   9 april – 28 augustus: Wonen in de Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam
– 14 april – 30 september: Honderd jaar inspiratie – de invloed van de Amsterdamse School op het hedendaagse bouwen, Architectuurcentrum Amsterdam
– Open Monumentendag Amsterdam viert haart dertigste verjaardag en brengt een ode aan de Amsterdamse School (10/4, 8/5/ 12/6, 10/7, 14/8. De landelijke Open Monumentendag is op 10 en 11 september.
– Amsterdamse School Museum Het Schip opent half april haar grote uitbreiding in woonblok Het Schip in de Spaarndammerbuurt en organiseert elke dag de bustocht Langs de Bouw en Sierkunst van de Amsterdamse School.
– Grand Hotel Amrath Amsterdam, het voormalige Scheepvaarthuis organiseert de Tour Scheepvaarthuis: rondleiding met high tea/lunch en entree Amsterdamse School Museum Het Schip.

Reageer op dit artikel