nieuws

Vluchtelingenhuisjes in de tuin

Architectuur

Het idee van Jan Borkent, architect in Apeldoorn, om kleine huisjes in de achtertuinen van particulieren te plaatsen heeft meerdere voordelen. De opvang op deze manier is goedkoper dan het plaatsen van vluchtelingen in asielzoekerscentra en de particulieren mogen na vijf jaar begeleiding van de inwoners het huisje behouden. Een derde bijkomstigheid zou kunnen zijn dat het huisje daarna gaat fungeren als zorgopvang.

Vluchtelingenhuisjes in de tuin

Samen met Simone Kennedy, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amersfoort, vraagt Borkent aandacht van de politiek voor een proefproject. In een maand tijd ontwierp hij een huisje van slechts vijftien meter (3,50 bij 4,70 meter) dat geschikt is voor twee tot vier bewoners.

Het goed geïsoleerde huisje is ‘slim en compact’, zegt de architect. Elk onderkomen heeft vier zitplaatsen, twee tot vier slaapplaatsen, een keuken met koelkast, een oven en wasmachine, een toilet, wastafel, doucheruimte, een hang-legkast, een garderobekast en verwarming en verlichting.

Vluchtelingenhuisjes bij particulieren in de achtertuin naar een idee van Jan Borkent 

Het huisje is bedoeld voor vergunninghouders. Het huisje kost geplaatst en ingericht ongeveer 25.000 euro. Tegen meerkosten kunnen er zonnepanelen op het dak worden gelegd, waarmee het huisje energieneutraal wordt. Volgens Borkent is de opvang in het vluchtelingenhuisje goedkoper dan opvang in asielzoekerscentra. ‘Het huisje gaat wel dertig jaar mee, omdat het van onderhoudsvrije materialen wordt gebouwd: houtskeletbouw met staal aan de buitenkant.’ Als je het huisje na vijf jaar zou afschrijven, zou de opvang erin 400 euro per maand kosten.

Zijn idee is dat de woningstichting of overheid de kosten van het huisje betaalt en de tuineigenaren buddy worden voor de bewoners van het huisje. Ze helpen de vluchtelingen wegwijs te worden in de maatschappij. De vluchtelingen zorgen zelf voor eten en persoonlijke verzorging. Als dank voor inzet voor de vluchtelingen mogen de huisbewoners na vijf jaar het huisje houden en kan het gebruikt worden als prieel of gastenverblijf.

Hij wil op korte termijn met een projectleider van de gemeente in gesprek over haalbaarheid, vervolgens moeten gemeenten bereid zijn deze huisjes toe te staan in particuliere tuinen en er een woonvergunning voor afgeven. Hij hoopt dat de gemeente Amersfoort of Apeldoorn wil meewerken.

Bron: Het Nederlands Dagblad

Reageer op dit artikel