nieuws

Van schoolgebouw tot brouwerij

Architectuur

De voormalige gemeenteschool van het dorpje Groede in Zeeuws-Vlaanderen krijgt een nieuwe bestemming: het Brouwerslokaal. Het oude schoolgebouw, tot voor kort in eigendom van de gemeente Sluis, staat al vele jaren leeg. De slechte staat van het pand was vele dorpelingen een doorn in het oog, schrijft dagblad Cobouw.

Van schoolgebouw tot brouwerij

Marc Menue en Stijn Jordans, eigenaren van grandcafé/restaurant De Drie Koningen aan Markt 30 in Groede, vormen samen met bierbouwer Thibo Baccarne de initiatiefnemers van Het Brouwerslokaal. In het pand aan Blekestraat 16 komen verschillende zaken: een brouwerij met proeflokaal, een restaurant met biologische winkel en een bed and breakfast met vier suites. Het perceel is 628 m2 groot.

 Brouwerslokaal in Groede 

Architect Jelle Verheijen uit Leiden is, samen met architect Vincent Muller, verantwoordelijk voor het ontwerp van de transformatie. Verheijen is ook de architect van de renovatie van De Drie Koningen in 2006. Ook in dat pand is een bierbrouwerij gevestigd. Verheijen: ‘Omdat het oude schoolgebouw al een tijd stond te verkrotten, zat de gemeente Sluis met het pand in haar maag. Twee jaar geleden vond de gemeente het tijd voor actie: wie een goed idee heeft voor de herbestemming van de oude school, moest vooral een plan indienen. Menue en Jordans kwamen met een mooi initiatief met meerwaarde voor Groede en Zeeuws-Vlaanderen.’

 Brouwerslokaal in Groede 

Het van oorsprong neoclassicistische pand stamt uit 1872. Verheijen heeft weinig originele bouwtekeningen kunnen vinden, maar een ding is zeker: het gebouw had ooit een prachtige, gepleisterde voorgevel met hoge, getoogde ramen. ‘Deze uitstraling van het pand willen we terugbrengen.’ Het restaurant, het proeflokaal en de winkel komen in één hoge ruimte aan de voorzijde van het pand. Verheijen: ‘Aan de achterkant komt een twintig hectoliter brouwerij, met plek voor een paar hele grote ketels. Aan de achterzijde komt een stoere aanbouw om aan de ruimtevraag te kunnen voldoen.’

Van schoolgebouw naar brouwerij in Groede 

Reageer op dit artikel