nieuws

Transformatie van kantoor naar zwembad

Architectuur

In Rotterdam wordt het huidige deelgemeentekantoor aan de Boerhaavestraat omgetoverd tot zwembad. Of beter gezegd: zwembaden. Het gaat om zowel een 25- als 50-meterbad in het huidige kantoor uit de jaren vijftig. Daarmee krijgen Rotterdamse zwemliefhebbers voor het eerst de beschikking over een 50-meterzwembad. Het ontwerp komt van Kraaijvanger Architects.

Transformatie van kantoor naar zwembad

Het 25 meterbad zal een intieme en badhuisachtige sfeer krijgen, het 50 meterbad een lichte sportieve sfeer. Door middel van beweegbare bodems zijn beide baden voor meerdere doeleinden te gebruiken. Bij het 50 meterbad is een tribune aanwezig, waardoor er bij grote evenementen tot 1000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn. De twee zwemzalen zijn verbonden door een glazen wand.

 

De transformatie

De bestaande gevel van het deelgemeentekantoor wordt duurzaam gerenoveerd en zo veel mogelijk behouden, zo schrijven de architecten van Kraaijvanger Architects. “De nieuwe gevel is geïnspireerd op de bestaande gevel. Dit is te zien aan het ritme, de kleurstelling en de dieptewerking. Het gebouw wordt hierdoor één geheel.”

Gebiedsontwikkeling

De bijzondere transformatie van dit gemeentekantoor is onderdeel van een gigantische metamorfose van Hart van Zuid, het ‘hart’ van Rotterdam-Zuid rondom het Zuidplein en Ahoy. projectdirecteur Peter Klevering van Ballast Nedam leidt de transformatie.

Zwembad+

Het nieuwe ‘Zwembad Plus’ wordt een “uitnodigend en open gebouw”, aldus Klevering.  Het komt pal naast de nieuwe entree van Winkelcentrum Zuidplein. “Veel Rotterdammers uit Zuid zwemmen nu nog in Zwembad Charlois, maar dat bad is verouderd. Beide baden komen op de eerste verdieping. Het 50-meterbad wordt een echt sportbad met lichte kleuren. Ook komen hier tribunes. Het 25-meterbad zal een wat intiemere, warmere uitstraling krijgen: de authentieke gevels zijn hier deels terug te zien.”

Bijzondere retail

Op de begane grond van het voormalige gemeentekantoor is plaats voor horeca en “bijzondere vormen van retail’.
Klevering verwacht dat zwemliefhebbers vanaf najaar 2017 hun eerste baantjes kunnen trekken in een van de nieuwe baden.

Bron: Cobouw.nl

Reageer op dit artikel