nieuws

Scholenbouw: de oplevering kan beter en moet beter

Architectuur

Bij de oplevering van scholen gaat nogal wat mis. De bestekken zijn in het algemeen oké. De markt echter dwingt uitvoerende partijen heel scherp in te schrijven, waardoor er te weinig geld overblijft voor een adequate oplevering en nazorg, zo schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Scholenbouw: de oplevering kan beter en moet beter

Adviesbureau Merosch heeft onlangs, in opdracht van de RVO, in een grote stad 20 bestaande PO-scholen beoordeeld. Zeven van deze scholen zijn minder dan 5 jaar oud. Ronald Schilt, directeur van Merosch: “Bij alle 7 scholen werkt het ventilatiesysteem niet naar behoren. Bijvoorbeeld: de luchtbehandelingskast maakt zoveel lawaai dat deze is uitgezet; filters zijn jarenlang niet vervangen; stukken luchtkanaal ontbreken; of de energierekening is veel te hoog. Helaas is de heersende cultuur dat opdrachtgevers te snel genoegen nemen met een zesje en opdrachtnemers weten dit. Het opdrachtgeverschap bij PO-scholen is meestal minder professioneel dan bijvoorbeeld bij VO-scholen, en opdrachtgevers hebben te weinig besef van het belang van goed beheer.”

“Marktpartijen hebben rondom het moment van oplevering hun uren al opgesoupeerd. Vervolgens blijven opdrachtgevers achter met gebouwen die suboptimaal functioneren. Opdrachtgevers én opdrachtnemers moeten streven naar een andere cultuur. Een cultuur waarin veel nadrukkelijker wordt geëist dat gebouwen en installaties optimaal functioneren.”

Onderzoek ventilatiesystemen

RVO.nl liet (het gebruik van) ventilatiesystemen bij 4 scholen onderzoeken en publiceerde de bevindingen én geleerde lessen in het rapport Gebalanceerde ventilatiesystemen in bestaande schoolgebouwen, lessons learned.

Reageer op dit artikel