nieuws

Oxford Station 3 winnende ontwerpen

Architectuur

Op eigen initiatief schreven buurtbesturen rond Oxford Station een prijsvraag uit voor een nieuw stationsgebouw. Zonder steun van overheid, vervoersbedrijven en private partijen is absoluut niet zeker dat iets van de winnende voorstellen wordt gerealiseerd, maar dat weerhield zes gerenommeerde Britse bureaus er niet van deel te nemen. De ontwerpen van Wilkinson Eyre, AHR en Allies & Morrison werden door de jury samen als beste inzendingen gekozen.

Oxford Station 3 winnende ontwerpen

De prijsvraag had als doel een kwaliteitssprong te maken in het denken over een nieuw stationsgebouw. Nu de werkzaamheden aan het masterplan voor de gebiedinrichting onderweg zijn, wordt volgens het Oxfordshire County Council en het Oxford City Council duidelijk dat het huidige station de economische ontwikkeling van de stad tegenhoudt. “We willen een station van wereldklasse, passend bij de metropool die Oxford is. De ideeën die in de prijsvraaginzendingen zijn verwerkt, zorgen voor een benchmark wat betreft architectonische kwaliteit en verhogen de ambities voor het station.”

De zes deelnemende architectenbureaus zijn zich bewust van het feit dat hun ontwerpen waarschijnlijk niet gerealiseerd gaan worden. De volgende stap is het vinden van de benodigde financiële partners en fondsen. Het selecteren van een architect zal vervolgens plaatsvinden aan de hand van een openbare tenderprocedure.

Hieronder de winnende ontwerpen:

 

Het voorstel van AHR, dat tevens 70% van de publieksstemmen in de wacht sleepte.

 


Het voorstel van Allies Morrison

 

Het voorstel van Wilkinson Eyre

Reageer op dit artikel