nieuws

Orga ‘bouwen aan meest duurzame gebouw van Nijmegen’

Architectuur

Een van de huidige projecten van Orga Architect zal in de loop van 2016 gebouwd worden aan de Bosweg in de bossen bij Nijmegen. Het streven van de particuliere opdrachtgevers is het meest duurzame gebouw van Nijmegen te bouwen. Het wordt een multifunctionele gastenaccommodatie met een beheerderswoning, waarin hergebruik, biobased materialen en zelfvoorzienendheid centraal staan.

Orga ‘bouwen aan meest duurzame gebouw van Nijmegen’

Het circulaire gebouw krijgt een constructie van hergebruikte units die worden bekleed met circulaire en biobased materialen. Het zal zelfvoorzienend zijn qua waterverbruik en energieverbruik. Duurzame warmteopwekking met terugwinning en een gelijkspanningsnet in huis brengen het energieverbruik omlaag.

Orga Ontwerpfase duurzaam huis in Nijmegen Orga is nog bezig met het definitieve ontwerp. Maar ruw geschetst is dit het uitgangspunt

De basis bestaat uit tien units die als bouwblokken de architectuur vormen. Deze stalen bouwblokken vormen de dragende constructie waarmee een grote ontwerpvrijheid ontstaat bij het invullen van de gevels. De units worden opgetild, zodat de bodem niet geroerd wordt en er geen betonnen fundering hoeft te worden gestort. In plaats daarvan wordt het gebouw gefundeerd door hergebruikte betonnen ‘lego’ blokken. Een laag schelpen wordt onder de vloer gestort ten behoeve van isolatie en het voorkomen van vochtoptrekking.

Medio maart zullen de units aan de rand van het kavel geplaatst worden. Na verdere uitwerking worden ze op hun plaatst gezet en krijgen ze een schil van biobased materiaal die zal zorgen voor stevige isolatie en een gezond binnenklimaat. De afwerking aan de buitenzijde zal afwisselend worden en later worden nader uitgewerkt.

Reageer op dit artikel