nieuws

Onderzoekend ontwerp als specialisatie

Architectuur

Opdrachtgevers gaan de nieuwe Actieagenda Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp (AARO) gebruiken als leidraad voor het inschakelen van ontwerpwer. Voor architecten ontstaan professioneel gezien intressante mogelijkheden als zij zich positioneren als onderzoeks- en adviesbureau.

Onderzoekend ontwerp als specialisatie

Om deze kansen te benutten is het ontwikkelen en vermarkten van specifieke diensten gericht op onderzoekend ontwerpen een eerste vereiste. Partnersships met andere onderzoekende disciplines en bestaande onderzoeks- en adviesbureaus vormen daarbij een aanvullende en effectieve tactiek. 

Architecten zien zichzelf als generalisten, maar in een verzadigde markt is specialisatie noodzakelijk. Alijd van Doorn schreef in de rubriek ‘Architect als ondernemer’ artikelen die architecten moeten helpen om beter te profiteren van deze politieke buzz. Daarnaast zijn een aantal voorbeeldprojecten in de maarteditie, Circulair Buiksloterham door Delva Landscape architects/urbanism, opgenomen waarin de verschuivingen van architecten zichtbaar zijn.

Reageer op dit artikel