nieuws

Nieuw clubhuis voor Hockey Combinatie Schiedam

Architectuur

Afgelopen week zijn de plannen onthuld voor het toekomstige clubhuis van de Hockey Combinatie Schiedam (HCS), een fusie tussen de clubs Spirit en Asvion. Het ontwerp is van de hand van de samenwerkende architectenbureau’s Architéma Architectuurstudio en ThijssenVerheijden Architecture & Management.

Nieuw clubhuis voor Hockey Combinatie Schiedam

Kenmerkend voor het clubhuis is een uitkragend dak in de vorm van een zadeldak gecombineerd met de uitstraling van een dubbele lessenaarskap.

Clubhuis HCS door Architéma Architectuurstudio en ThijssenVerheijden Architecture & Management. 

Het clubgebouw is een alzijdig georiënteerd paviljoen in het hart van het sportcomplex. Het gebouw is ingebed in een gevarieerd, groen landschap met flinke terrassen, een tribune en taluds, waar verschillende niveaus moeiteloos in elkaar overgaan. Het dynamische dak faciliteert een soepele verbinding tussen binnen en buiten. Een knik omhoog in het dak en een subtiele knik in de gevel – voorzien van een metselwerkreliëf – markeren de entreehal, die halfweg het twee etages tellende gebouw is gesitueerd.

Clubhuis HCS door Architéma Architectuurstudio en ThijssenVerheijden Architecture & Management. 

Het gebouw zal half verdiept worden aangelegd, waardoor de onderste etage grotendeels in het landschap verdwijnt. Hier bevinden zich kleedruimtes, ondersteunende functies en bergingen. Boven is de clubruimte gesitueerd, met grote glasvlakken georiënteerd op de omgeving. De clubruimte heeft een intieme sfeer. Aan de korte zijde kraagt het zadeldak uit naar een groot terras. Aan de lange zijde van de clubruimte, richting de tribune en het hoofdveld knikt het dak omhoog en naar buiten. Deze twee royale uitkragingen geven het pand, ondanks een relatief bescheiden omvang, een grote ruimtelijke impact op de omgeving. Het hockeycomplex krijgt drie watervelden, drie zandvelden en een miniveld.

Opdrachtgever voor de bouw is de gemeente Schiedam. Het sportpark is gesitueerd op het Harga-terrein, nabij de huidige locatie van de gefuseerde club Spirit. Naar verwachting wordt het gebouw in december 2016 opgeleverd.

Projectgegevens

Programma: 1130 m2 clubgebouw en bergingen, tribune complex met 3 zandvelden, 3 watervelden en een mini-veld
Opdrachtgever: Gemeente Schiedam / HC Schiedam
Ontwerp: Architéma Architectuurstudio, Rotterdam
Ontwerpteam: Ralph van de Donk (Architéma), Henk Magrijn (Architéma), Michiel Bosch (Architéma), Thijs Verheijden (ThijssenVerheijden), Maaike Thijssen (ThijssenVerheijden)
Aannemer Complex: Gebr. Van Kessel
Aannemer Gebouw: De Vries en Verburg, Stolwijk, Thijssen Verheijden Architecture Management, Rotterdam

 

 

Reageer op dit artikel