nieuws

Landhuis Victor Horta voorlopig niet gesloopt

Architectuur

De afbraak van het Landhuis Féron van architect Victor Horta is voor even van de baan, zo schrijft demorgen.be. Het agentschap Onroerend Erfgoed heeft beroep aangetekend tegen de sloopvergunning.

Landhuis Victor Horta voorlopig niet gesloopt

Het Landhuis Féron, gelegen in een park van één hectare groot in Sint-Genesius-Rode, kon in principe vanaf midden maart worden gesloopt. Dan liep het openbaar onderzoek af en kon de eigenaar van de grond en het huis, een projectontwikkelaar, zijn plan uitvoeren om het gebouw van Victor Horta te vernietigen en ‘meer rendement’ uit de grond te halen.

De sloopvergunning daarvoor had hij al gekregen van de gemeente Sint-Genesius-Rode, die zo het advies van het agentschap Onroerend Erfgoed naast zich had neergelegd. Datzelfde agentschap wil het Landhuis van de sloop redden omdat het voldoende erfgoedwaarde heeft. Daarom heeft het beroep aangetekend tegen de sloopvergunning bij de provincie Vlaams-Brabant. De deputatie heeft nu 75 dagen de tijd om de zaak opnieuw te bekijken en een beslissing te nemen. Tot zolang kan het landhuis niet gesloopt worden.

Landhuis Georges Féron

Horta bouwde het huis in 1905 op vraag van Georges Féron. Het werd al twee keer verbouwd, de laatste keer een vijftiental jaar geleden. Toen werd er ook een stuk bijgebouwd, waardoor het landhuis niet meer beschermd is. Volgens de experts die over de sloop moesten oordelen was het oorspronkelijke pand van Horta te veel veranderd om nog beschermd te worden.

Reageer op dit artikel