nieuws

Geen halt op voorbereidingen collectiegebouw Boijmans

Architectuur

De voorbereidingen voor de bouw van het omstreden Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen in het Museumpark in Rotterdam kunnen doorgaan. De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft dat dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak.

Geen halt op voorbereidingen collectiegebouw Boijmans

De voorbereidingen voor de bouw van het omstreden Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen in het Museumpark in Rotterdam kunnen doorgaan. De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft dat dinsdag bepaald in een voorlopige uitspraak.

De zaak was aangespannen door het Erasmus Medisch Centrum. Het ziekenhuis is van mening dat het Collectiegebouw het goed functioneren van de kinderpsychiatrische kliniek in de weg zou staan.

‘Te veel prikkels’

Het gebouw krijgt een spiegelende buitenkant. Dat zou zorgen voor te veel prikkels voor de patiënten. Het ziekenhuis ziet het gebouw liever twintig meter verderop komen.

Volgens de voorzieningenrechter van de Raad van State heeft de Rotterdamse gemeenteraad genoeg rekening gehouden met het ziekenhuis toen groen licht werd gegeven voor de bouw van het collectiegebouw.

Er zijn in het bestemmingsplan maatregelen opgenomen die ervoor moeten zorgen dat de reflectie van het gebouw en het zicht erop minimaal blijft.

Voorlopige uitspraak

De uitspraak is voorlopig. Er loopt nog een bodemprocedure tegen de wijziging van het bestemmingsplan. Vier partijen hebben een klacht ingediend.

Het Museum Boijmans Van Beuningen kan niet alle kunst kwijt in het museum en het huidige depot. Omdat die niet meer aan de eisen voldoen, zijn de plannen gemaakt voor het collectiegebouw. Het is de bedoeling dat het pand ook wordt opengesteld voor het publiek.

Het Erasmus MC liet weten dat het teleurgesteld is over de uitspraak. Het ziekenhuis gaat zich beraden op de consequenties van de uitpraak.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels