nieuws

Clubhuis annex galerie in China door Schmidt Hammer Lassen

Architectuur

Schmidt Hammer Lassen is samen met Thomas Chow Architects, de ontwerper van een nieuw clubhuis annex galerie in het bergdistrict van GaoYao, 100 kilometer ten westen van Guangzhou in China. Het ontwerp ligt te midden van een meer en gaat dienst doen als ontmoetingspaviljoen van een nieuwbouwwijk met luxe villa’s aan de voet van de nabijgelegen bergen.

Clubhuis annex galerie in China door Schmidt Hammer Lassen

Het sculpturale project van 3160 m2 is ontworpen in samenwerking met een Feng Shui Master waarmee eventuele valkuilen ten aanzien van de ligging worden vermeden. Schmidt Hammer Lassen heeft zich bij het ontwerp gefocust op ruimte, licht, zicht en programma.

Clubhuis annex galerie in China door Schmidt Hammer Lassen 

Drie verschillende ruimtes komen samen onder één verenigd dak met elk open vergezichten over het water in alle richtingen naar het weelderige groene landschap. De sculpturale aanwezigheid en kwaliteiten van het gebouw worden gekenmerkt door een kalligrafisch eenvoudig gebaar.

Clubhuis annex galerie in China door Schmidt Hammer Lassen 

Het project ligt aan de rand van een stuw. De bezoekers naderen het clubhuis via een smalle voetgangersbrug. De verschillende ruimtes maken het gebouw, samen met de niveauverschillen tot een geïntegreerd deel van het meer waar de terrassen als panoramische kamers uit het interieur steken.

Clubhuis annex galerie in China door Schmidt Hammer Lassen 

De organisatie van het clubhuis is simpel. Het gebouw is onderverdeeld naar zijn belangrijkste functies: een grote kunstlobby, een verkoopruimte en een lounge. De ruimtes zijn in een lineaire lijn met uitzicht op de omgeving met elkaar verbonden. Het dakoppervlak is opgevat als vijfde gevel en geeft het paviljoen een verschillende uiterlijk in alle richtingen. 

Clubhuis annex galerie in China door Schmidt Hammer Lassen 

De ruimte wordt kolomvrij gehouden. Alle structuren zijn verborgen in de wanden en in de panoramische ramen. Het materiaalgebruik is sober gehouden. Een lichte eiken vloer verbindt het totale interieur. Het exterieur wordt voorzien van verticale panelen van grijs graniet die het zonlicht en de beweging van het water reflecteren.

Clubhuis annex galerie in China door Schmidt Hammer Lassen 

Volgens de leer van Feng Shui is de oriëntatie van het gebouw zijn de ingangen van het gebouw in de optimale  hoeken geplaatst, 120, 240 en 345 graden. Dit ondersteunt de wendingen van het uitzicht en de dynamiek van het plan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels